Studiile în străinătate nu încep, neapărat, cu facultatea. Părinţii care reuşesc să se desprindă de copii mai devreme au la dispoziţie sute de şcoli private de prim-rang din întreaga lume, la preţuri de două ori mai mici decât cele practicate de instituţiile particulare din România.

Dacă aţi văzut măcar câteva scene din seria cinematografică Harry Potter, vă puteţi face, în mare, o imagine asupra sistemului de învăţământ preuniversitar din Marea Britanie. În cele mai multe şcoli, copiii, fie că au şase ani,fie 15, chiar se îmbracă în uniforme. Apoi, există încă multe instituţii în care sunt acceptaţi numai băieţi sau numai fete (de altfel, în peste o treime din şcolile britanice învaţă doar elevi de acelaşi sex). Iar rugăciunea ţinută înainte de prima îmbucătură, într-o sală de mese care aduce a biserică gotică, nu este poveste, întrucât majoritatea şcolilor particulare sunt patronate de diverse culte religioase, evident, majoritatea protestante. Toate aceste detalii contribuie la reuşita sistemului britanic de învăţământ care a ajuns cel mai performant din lume, după rata de acceptare a elevilor la universităţile de prestigiu.

Şi asta, deşi puţine şcoli britanice pun accentul pe studiul formal, optând mai degrabă pentru dezvoltarea componentei educaţionale denumite de ei „the other half“- activităţile nonacademice. „Motto-ul nostru e că în fiecare dintre noi se află mult mai mult decât am crede, motiv pentru care îi învăţăm pe copii şi alte lucruri în afara celor care duc la excelenţa academică, lucruri care să îi ajute să studieze, să lucreze şi să trăiască în secolul XXI“, spune Julia Booth, directoarea de marketing  a liceului Cobham Hall, în cadrul căruia jumătate din totalul elevilor este de altă naţionalitate decât britanică. În acest segment de educaţie nonformală poate intra, în principiu, orice, de la şah la cricket, de la cursuri de teatru la cele de vioară sau chitară electrică, de la cursuri de pictură la cele de design vestimentar.

În ceea ce priveşte admiterea, potrivit Ralucăi Milin, directoarea reprezentanţei din România a companiei germane de consultanţă în educaţie Leading School EIB, „criteriile de selecţie sunt foarte relaxate. Nu trebuie nici engleză să ştie foarte bine.“ Aşadar, cam totul se reduce la componenta financiară, majoritatea şcolilor din Marea Britanie percepând anual sume cuprinse între 7.000 şi 10.000 de euro. La prima vedere, tariful pare relativ ridicat, dar trebuie ţinut cont  de faptul că, pe lângă taxele de şcolarizare, aici intră şi costul regimului de internat „cu normă întreagă“ (cu alte cuvinte, trei mese pe zi şi cazare pe tot timpul anului, inclusiv în weekenduri şi vacanţe).

Ulterior admiterii, pentru elevii străini, accentul este pus pe asimilarea limbii engleze. Astfel, un copil care ştie destul de bine limba participă, timp de un an, la cursuri paralele de engleză, iar dacă nu are decât cunoştinţe precare ale limbii, urmează o şcoală de vară anterior începerii anului academic. Una din şcolile de vară recunoscute ca eficienţă este cea organizată de liceul Sherborne. „Programul nostru este menit să-i ajute pe elevii care vor să înveţe în Marea Britanie, iar cursurile nu sunt exclusiv de limbă engleză, ci şi de istorie, geografie sau ştiinţe. Apoi, toţi profesorii, indiferent de materia pe care o predau, au fost instruiţi pentru predarea englezei ca limbă străină, iar fiecărui dascăl în parte nu-i revin mai mult de şase elevi, selectaţi în funcţie de nivelul de cunoaştere a limbii şi de vârstă, şi nu de naţionalitate“, spune Alison Riley, din partea departamentului de admiteri al Sherborne.

Dacă nu vă place în UK…

Oferta pentru elevii străini este mult mai redusă în alte state, singurele care îi fac concurenţă Marii Britanii fiind, din acest punct de vedere, Germania şi SUA, care oferă condiţii de studiu şi taxe de şcolarizare asemănătoare. Părinţii foarte pretenţioşi ştiu, probabil, că cei mai bogaţi copii din lume studiază în Elveţia, unde costurile anuale se pot ridica la 50.000 de euro (ca detaliu tabloid, aici a studiat copilul creatoarei de modă Irina Schrotter, în timp ce fetele Cameliei Şucu au optat pentru Marea Britanie). Iar părinţii mai liberali pot alege ţările nordice. Spre deosebire de majoritatea şcolilor occidentale, unde copiii se află sub supraveghere permanentă chiar şi în timpul liber, aici elevilor li se oferă mai multă libertate: pot ieşi în weekend fără să raporteze şi, după 16 ani, pot fuma, cu acordul scris al părinţilor.

Condiţiile de admitere sunt, şi aici, accesibile: „Dacă elevul este încă în gimnaziu, îi vom da un test care să ne indice potenţialele sale aptitudini de învăţare“, spune Herman Voogd, directorul singurei şcoli internaţionale din Olanda, International School Eerde. Ține să sublinieze cuvântul „potenţial“ ca fiind relevant pentru profilul instituţiei pe care o conduce, în care copiilor nu li se cer rezultate şcolare deosebite, ci un set de valori în concordanţă cu cel al şcolii. Mai mult, dacă elevul studiază deja la un liceu din România, „în principiu, vor fi automat acceptaţi, chiar dacă nivelul de cunoaştere a limbii engleze este slab.“ De ce ar trebui să opteze un părinte român pentru International School Eerde? „Garantăm 100% obţinerea diplomei de bacalaureat internaţional de către toţi elevii, fiecare copil care absolvă liceul nostru cunoaşte perfect engleza şi olandeza, toţi elevii au propriul laptop. Şi, nu în ultimul rând, avem în echipă un profesor vorbitor de limba română.“

Din păcate, taxele anuale în regim de internat total sunt aici de 24.500 de euro.

18.600 de euro este taxa percepută anual pentru anii de liceu de către American International School of Bucharest    Avantajele învăţământului privat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *