Cele mai renumite personaje create de Ion Creangă au prins astăzi viața datorită elevilor unor licee din municipiul Chișinău. Deși fără studii de actorie, copiii i-au jucat ca la carte pe Smărăndiță, Nică, Dănilă Prepeleac sau Ivan Turbincă. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Națională, iar organizatorii au vrut ca, astfel, să îndemne copiii să citească operele lui Creangă, în contextul în care mâine se împlinesc 179 de ani de la nașterea scriitorului.

La „Gala personajelor crengiene” i-am găsit și pe elevii liceului „Toader Bubuiog” din Bubuieci. Plini de emoții, aceștia adus în scenă secvențe din opera „Amintiri din Copilărie” și Ivan Turbincă.

Cel mai mic personaj a fost Emanuel, un băiețel de opt ani, care a intrat în pielea lui Nică: „Am învățat, nu deodată tot, așa, câte oleacă. Sunt bun la memorie și învăț repede. Chiar de anul trecut m-am pregătit foarte mult. O lună-două am lucrat”, scrie TV 8.md .

Ana-Maria Mardari, de la același liceu, s-a ales un rol destul de înfiorător. Ea a jucat-o pe Moartea, din povestea Ivan Turbincă. Fata trebuia să-l cucerească pe Nică, dar nu i-a reușit.

„- Subiectul se bazează pe chestia că personajul principal își caută ursita și au aș fi una din pretendente la această acțiune.
– N-ai reușit să-l cucerești.
– Nu, a spus că e prea devreme”.

„Ne-am străduit să aducem momentele cele mai interesante din poveștile lui, din Amintiri din Copilărie ca să-i cointeresăm pe copilași să pună mâna pe carte și să citească, să-l recitească așa cum făceam și noi în copilărie”, spune Elena Cojocari, director adjunct al liceului „Toader Bubuiog”.

Personajele din povestea Soacra cu trei nurori au fost readuse în scenă de către elevii de la liceul Dante Aligheri. „Soacra este o persoană foarte capricioasă și nu-și iubește pre mult nurorile și vrea să le pună mereu la punct. Am muncit mult”, susține Mădălina Condrea, elevă a liceului „Dante Alighieri”.

Şi elevii claselor a VI-a A şi C au participat în cadrul Festivalului „Zilele Creangă”, desfăşurat în perioada 27 februarie-4 martie 2018, în Chişinău, Iaşi, Târgu Neamţ şi Pipirig. Felicitări elevilor şi doamnei profesoare Tamara Gînga.

Festivalul „Zilele Creanga” se desfășoară la Chișinău al optulea an la rând.