„Situaţia financiară mi-a permis să-mi trimit copiii la studii peste hotare”

Anglia, Germania, Cehia, Letonia – sunt doar câteva ţări în care copiii actualilor sau foştilor demnitari moldoveni aleg să-şi continue studiile. Taxa pe care o achită părinţii acestora variază între 1 600 şi opt mii de euro. Demnitarii însă dau asigurării că odraslele lor se vor întoarce neapărat să lucreze în Republica Moldova.

Deputatul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Iurie Ţap, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de administraţie publică şi dezvoltare regională, ne-a comunicat că cei doi fii ai săi sunt studenţi la Universitatea Jacobs din oraşul german Bremen. „Au susţinut Toefl-ul şi au avut de ales unde să-şi continue studiile. Din mai multe universităţi s-au oprit la această instituţie de învăţământ. Taxa pe care o achităm pentru an de studii este de 1600 de euro, plătită în două rate. În plus, după absolvire, poţi să te angajezi şi să achiţi restul cheltuielilor suportate de universitate. Vreau să menţionez că ambii copii lucrează deja”, spune cu mândrie deputatul.

1 600 de euro pe an

Vicepreşedintele Comisiei parlamentare susţine că fiii lui au căpătat o reducere la achitarea taxei. „Atunci când au fost admişi am pregătit un pachet de acte, care a inclus printre altele salariul părinţilor şi în baza acestui document le-au micşorat taxa”, spune Ţap.

Acesta a menţionat că cei doi copii îşi doresc să revină după absolvire în Moldova. „În linii mari, aceasta este ideea de bază, dar deja se va vedea în timp, pentru că fiul meu îşi doreşte ca după absolvire să facă masteratul tot în Germania”, a comunicat Ţap.

Deputatul a mai menţionat că nu şi-a dorit ca copiii lui să studieze peste hotare. „În special, mama a insistat ca ei să rămână în Moldova. Dar am o fiică mai mare în Germania şi ea i-a influenţat la alegerea universităţii”, conchide Ţap.

„Nu a vrut să înveţe în R. Moldova”

Colegul său de partid, Simion Furdui, spune că fiica sa mai mare a învăţat doi ani în Cehia, iar apoi s-a întors în Republica Moldova şi a absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale. „Nu a rămas la Praga, pentru că nu s-a putut adapta deşi a câştigat o bursă”, susţine Furdui. Acesta a menţionat că, pe moment, fiica sa îşi face masteratul în R. Moldova. „De jumătate de an îi caut de lucru şi nu reuşesc să o angajez”, a adăugat acesta.

Fiul său mai mic, de 16 ani, este student la Colegiul din Cambridge, Anglia. „Acolo se pregătesc viitorii studenţi ai Universităţii Cambridge. Studiile sunt cu plată, dar prefer să ţin în secret cât achităm noi. Eu pot să spun că am insistat ca acesta să înveţe în Republica Moldova, dar nu a dorit categoric. Singur şi-a găsit colegiul şi s-a înscris la studii, mie mi-a revenit partea „cea mai uşoară”, cea financiară”, glumeşte deputatul. Cu toate acestea, Furdui susţine că fiul său îşi doreşte să se întoarcă în Republica Moldova. „Mi-a declarat că, după absolvire, revine neapărat acasă. A văzut cum e viaţa acolo şi nu vrea să rămână”, afirmă Furdui.

„Nu am găsit facultăţile dorite în RM”

Cei doi fii ai lui Victor Şelin, preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova (PSDM), au ales şi ei Marea Britanie. „Până în clasa a noua au fost la Liceul „Prometeu” din Chişinău. Pentru că am avut posibilitatea, i-am trimis la studii în Marea Britanie. Pentru un an de învăţământ achit opt mii de euro, plus taxa pentru cazare în cămin şi banii de buzunar”, ne comunică Şelin. Preşedintele PDSM spune că a ales Anglia pentru că nu a găsit specialităţile pe care le doreau copiii lui în universităţile din RM. „Fiul mai mare, care are acum 23 de ani, îşi dorea să fie specialist în IT în Comerţ, cel mai mic, de 17 ani, manager în sistemul logistic în transport”, ne-a spus Şelin.

Tot Anglia a fost destinaţia copiilor lui Ion Sturza, fost premier moldovean. „Liceul l-a absolvit la Chişinău. Asta a fost dorinţa părinţilor şi cred că a fost o decizie bună, pentru că, cel puţin din experienţa familiei noastre, pot să spun că un copil care termină un liceu în Republica Moldova şi care învaţă cu adevărat poate să studieze mai departe la orice universitate prestigioasă”, afirmă Sturza. Acesta a menţionat că a avut posibilitatea şi şi-a dorit să le ofere copiilor lui şansa de a studia în Marea Brutanie. „Taxa pe an este de opt mii de euro, plus taxa de cazare şi banii de buzunar”, ne-a spus Sturza. „La colegiile din Anglia taxele sunt şi mai mari şi pot să ajungă şi la 50 de mii de euro”, afirmă fostul premier.

Pentru Mircea Gherman, Anglia e prea scumpă

Deşi tot Anglia a fost una din opţiunile lui Mircea Gherman, fiul Nataliei Gherman, viceministra Afacerilor Externe şi Integrării Europene, acesta a ales să înveţe Dreptul şi Relaţiile Internaţionale în limba engleză la Universitatea din Riga, Letonia. „El se va întoarce neapărat în R. Moldova”, ne asigură Mircea Snegur, bunicul tânărului. „Nu pot să vă spun cât costă studiile, dar ştiu că plătesc o sumă bunişoară”, spune Snegur. Primul preşedinte al RM menţionează că nepotul său nu a ales Anglia din cauza taxelor mari. Marina LIŢA, Jurnal de Chsinau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *