Evaluarea cunoștințelor absolvenților din clasele IX și XII va avea loc în acest an la domiciliu. În cazul disciplinei limba de instruire, pretestarea va fi organizată cu prezența fizică a elevilor în sala de clasă.
În zilele de 13 mai și 17 mai 2021, elevii claselor IX și XII vor avea posibilitatea să participe la procedura de testare, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, transmite anticorupție.md.
„În acest an testarea la domiciliu a elevilor se va organiza în afara lecțiilor din orar, fiind asigurat tiparul testelor în instituția de învățământ”, se menționează într-un răspuns oferit de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la solicitarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Absolvenții nu vor primi note la pretestările din acest an. Pretestările au ca scop „autoevaluarea” cunoștințelor. Elevii claselor absolvente vor participa la o probă scrisă în sălile de clasă „pentru simularea condițiilor de examen”.
De regulă, testarea are loc în instituțiile de învățământ, cu notarea elevilor.
Ministra Educației, Lilia Pogolșa, a susținut un briefing de presă în privința examenelor de absolvire din acest an. Aceasta a precizat condițiile în care se vor desfășura examenele pentru elevii din clasa a 4-a, 9-a și a 12-a, cum vor susține proba elevii care sunt în carantină, sau din diferite motive lipsesc de la testare și scenariile pe care le are pregătite ministerul în condițiile în care numărul de cazuri de Covid va fi în creștere în ajunul sau în perioada desfășurării probelor.
Testarea în învățământ primar:
– perioada de desfășurare de 12 – 20 mai 2021, 33 de mii elevi vor susține această testare, iar în acest an pentru desfășurarea acestora MECC a propus elemente de notate în organizarea acestui proces.
– testele pentru probe sunt transmise electronic în fiecare zi de examen cu 30 minute înainte de examen, fiecare instituție tipărește numărul necesar.
– elevii care în ziua probei sunt în carantină sau alte motive nu vor fi obligați să susțină pentru a fi promovați în clasa a 5-a.
– testarea națională va fi organizată cu toate măsurile de protecție împotriva Covid-19.
Testarea în gimnaziu
– sunt obligatorii pentru toți
– perioada de desfășurare 3-14 iunie, 29 mii elevi vor susține aceste examene. Iată elementele noi:
– testele vor fi transmite electronic instituțiilor de învățământ în fiecare zi de examen cu 30 de minute înainte de începerea acesteia.
– pentru elevii care sunt în carantină din motive de sănătate, cu titlu inedit se va organiza o sesiune specială
– cu privire la verificarea testelor, acest lucru se va realiza în instituțiile de învățământ
– examenele vor fi desfășurate cu toate măsurile de protecție
BAC
– Examenul de BAC nu poartă un caracter obligatoriu, iar perioada de desfășurare este de 4- 22 iunie.
– sunt 16 700 candidați, dintre care la limbă străină 1200 elevi sunt scutiți
Elementele de noutate:
– Candidații susțin examenele în centrele de bac dotate cu monitorizare video, majorat de la 88 la 93.
– Numărul de candidați într-un centru variază de la 6-297 candidați, în Chișinău vor fi doar 2 centre.
– Evaluarea lucrărilor se va efectua în centrele republicane și cele de contestare care vor fi mai multe în acest an. Circa 600 de profesori evaluatori vor fi”, a declarat ministra.
În condițiile în care situația epidemiologică se va înrăutăți, Ministerul Educației are pregătite câteva scenarii.
„MECC deja a realizat câteva scenarii ce presupun deplasarea perioadelor de desfășurare a examenelor, cu 10-20 de zile, cu încadrarea în termenele de admitere în instituțiile de învățământ superior atât din țară, cât și de peste hotare ori alte scenarii presupun încadrări mixte în cazul în care perioada desfășurare a examenului nu va putea fi deplasat”, a conchis ministra.