liceenii 1918

Puţini erau moldovenii care, între anii 1918 şi 1940, ajungeau la liceu şi mai puţini cei care obţineau o medie mare la Bacalaureat – o adevărată probă de foc. Examenele erau susţinute oral, la toate disciplinele, într-o singură zi.

Astăzi în Republica Moldova începe sesiunea de Bacalaureat. Mii de absolvenţi de licee aşteaptă cu înfrigurare examenele deoarece, spun ei, sarcinile sunt tot mai complicate pe an ce trece, iar monitorizarea – mai riguroasă. Ar avea, poate, mai puţine emoţii dacă ar şti cât de greu se obţinea o diplomă de BAC acum aproape un secol, pe vremea când Basarabia făcea parte din România Mare.

Pentru a afla detalii despre învăţământul de atunci am revenit la Muzeul Pedagogic Republican. Muzeografa Maria Tetiuhin ne-a explicat că, până la 1918, în Basarabia funcţionau circa o mie de şcoli parohiale, cu una-două clase ruseşti, de aceea marea majoritate a moldovenilor nu ştiau carte. Conform primului act legislativ emis după Unire, şcolile parohiale au fost înlocuite de cele primare de stat, cu predare în limba română, iar minorităţile naţionale au primit dreptul de a învăţa în limba maternă.

La ce facultate vrei sa studiezi?

Din 1919, învăţământul primar era obligatoriu şi gratuit, fiind organizat în câteva trepte: grădiniţele de copii (de la cinci la şapte ani); ciclul elementar (clasele I-IV) şi cel superior sau supraprimar (V-VII), unde studiile aveau un caracter practic: gospodăresc, agricol, industrial sau comercial. Potrivit Legii învăţământului secundar din 1934, supranumită Legea Angelescu, după numele ministrului Educaţiei, durata studiilor în liceu era de opt ani. Elevii puteau încheia cursurile liceale şi după clasa a VII-a, certificatul de absolvire oferindu-le dreptul să se înscrie la o şcoală tehnică sau să-şi ia o slujbă în aparatul administrativ. Cei care voiau să intre la facultate, în schimb, trebuiau să frecventeze clasa a VIII-a şi să obţină Diploma de Bacalaureat.

Pe primul loc, cu nota 8   …. detalii pe adevarul.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un simplu Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de Facebook.