Atunci cand un copil incepe scoala el poate fi entuziasmat de aceasta schimbare, dar si speriat de elementul de noutate. Care sunt cele mai mari frici ale copilului pe parcursul scolii si ce pot face parintii pentru a-l ajuta?
Potrivit unui sondaj prezentat de scholastic.com, cele mai comune temeri ale lor sunt cele prezentate mai jos, scrie Portal invatamant.
1. Teama de a nu fi prea diferit
La varsta la care incep scoala, copiii vor mai degraba sa fie ca ceilalti, decat sa iasa in evidenta. Daca este cel mai inalt din clasa sau cel mai neindemanatic se va simti exclus.
Parintii ii pot explica faptul ca trece printr-o etapa care marcheaza inceputul cautarii lui pentru identitatea proprie. Oricare ar fi aspectul care il nelinisteste pe copil, nu spune “Asta-i o prostie!” sau “Nu conteaza!”. Minimizarea sentimentelor copilului (chiar si cu cele mai bune intentii), va face doar sa se simta mai singur si mai nesigur. Stima de sine scade, mai ales in adolescenta, si ajuta mult ca parintele sa isi incurajeze copilul.
Increderea in sine se castiga vazand ca poate sa faca tot felul de lucruri, deci este momentul potrivit sa se implice in activitati diverse.
2. Teama de a nu avea prieteni
Poate adultilor le este greu sa inteleaga, dar prima grija a copilului atunci cand incepe scoala este sa isi faca prieteni. Pentru el este important sa simta ca este acceptat si ca face parte dintr-un grup.
Parintii ii pot aminti copilului cat de repede isi face prieteni de obicei si sa il asigure ca la scoala va fi la fel. De asemenea, il poti incuraja sa vorbeasca despre temerile lui in legatura cu prietenii. Poate se teme ca nu va mai tine legatura cu prietenii de la gradinita sau il ingrijoreaza alte aspecte. Chiar daca pentru unele nu gasiti solutii, simplul fapt ca a vorbit cu tine il va face sa se simta mai bine.
3. Teama de materiile dificile
Unii copii se tem ca nu vor fi in masura sa tina pasul, iar ingrijorarile lor sunt normale. Un copil care este ingrijorat de volumul de munca ridicat, se poate gandi ca va fi prea mult de invatat si se va descuraja.
Poti sa ii spui copilului ca volumul de lucru pe care il va avea nu va fi mai mult decat poate duce. Incurajeaza-l sa spuna, profesorilor si tie, daca el crede ca are nevoie de ajutor suplimentar sau daca ajunge sa creada ca nu poate tine pasul cu ceilalti. In acest fel, puteti lua masuri pentru a aborda problemele la timp, de a lucra in plus cu un profesor de la scoala sau cu un meditator.