Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Vă invită la ceremonia de decernare a titlului onorific de doctor honoris causa Excelenţei Sale Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James D. Pettit.

Ceremonia va avea loc în data de 15 mai curent, în Sala de conferințe (204), Blocul didactic central al USMF „Nicolae Testemițanu”, începând cu ora 13:00.

La solemnitate vor mai participa: Svetlana Cebotari, ministrul sănătăţii, muncii și protecției sociale al Republicii Moldova, reprezentanții Ambasadei SUA și ai administrației Universității, șefi de subdiviziuni universitare, cadre științifico-didactice, studenți și rezidenți, precum și alți invitați.

Ulterior, Excelența Sa va efectua o vizită de documentare la Clinica Universitară de Asistenţă Medicală Primară, care a fost creată în cadrul Parteneriatului Alianței Americane Internaționale a Sănătății între Școala de Medicină din Virginia de Est – Norfolk/Portsmouth, SUA și USMF „Nicolae Testemitanu”, în baza Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 177 din 28 februarie 2001. De asemenea, Ambasadorul va vizita Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.

USMF „Nicolae Testemițanu” colaborează cu instituții de profil din SUA de cca 20 de ani. Printre parteneri se numără: Alianța Americană Internațională a Sănătății și Școala de Medicină din Virginia de Est – Norfolk/Portsmouth; Școala de Stomatologie și Școala de Farmacie Eshelman a Universității Carolina de Nord din Chapel Hill; Moldova-North Carolina Medical Libraries Partnership (colaborarea interbibliotecară dintre Biblioteca Științifică Medicală și 12 biblioteci medicale din statul Carolina de Nord); Școala de Medicină și Științe ale Sănătății, Universitatea George Washington; Colegiul Alleghenydin Meadville, burse Fulbright pentru profesorii universitari ș.a.

James D. Pettit a depus jurământul în calitate de Ambasador al SUA în Republica Moldova la 16 ianuarie 2015 și a înmânat scrisorile de acreditare președintelui Nicolae Timofti în data de 30 ianuarie, 2015. Din noiembrie 2010 Ambasadorul a deținut funcția de asistent adjunct al secretarului de stat pentru servicii acordate cetățenilor peste hotare, Biroul Afacerilor Consulare al Departamentului de Stat. Direcția servicii acordate cetățenilor peste hotare include oficiul pentru servicii cetățenilor americani și managementul situațiilor excepționale, oficiul pe problemele copiilor și oficiul pentru revizuirea politicilor și relațiile între agenții.

Până la aceasta Ambasadorul Pettit a fost şef adjunct al Misiunii la Ambasada SUA în Kiev (2007-2010), Consul General la Ambasada SUA în Moscova (2003-2007) și Consul General la Ambasada SUA în Viena (1999-2003). În Washington a lucrat în Direcția servicii consulare, Biroul pentru populație, refugiați și migrație; în Oficiul pentru coordonarea afacerilor cu Taiwan și Oficiul afacerilor cu Cuba. De asemenea, a mai avut două misiuni la Ambasada SUA în Federaţia Rusă, unde a lucrat la Institutul american din Taiwan și la Consulatul General al SUA în Guadalajara, Mexico.

Excelența Sa a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, fiind licențiat în studii internaționale și limba rusă, și este magistru în studii strategice naționale – National War College.

Vorbește limba rusă, spaniolă, germană, dialectul mandarin al chinezei și, câteva luni înainte de venirea sa în Moldova, a studiat limba româna. Este căsătorit și are două fiice.