Toate grădinițele și școlile din țară vor desfășura, începînd cu 1 martie curent, o amplă campanie de prevenire a accidentelor la copii. Campania este organizată sub egida Consiliului Național Pentru Protecția Drepturilor Copiilor (CNPDC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Proiectul moldo-elvețian REPEMOL.

În cadrul acestei campanii fiecare instituție de învățământ va beneficia de un set de materiale informative pentru părinți: un DVD cu 31 de filmulețe educative, care prezintă cele mai frecvente riscuri de accidente la copii și metodele de prevenire a acestora, precum și un ”Ghid pentru părinți” care conține sfaturi practice de prevenire a accidentelor casnice la copii. În total, în instituiile de învățămînt din țară vor fi distribuite 3000 de DVD-uri cu conținut educativ. Ghidurile pentru părinți vor fi distribuite la eveniment și prin intermediul centrelor teritoriale de sănătate publică, în volumul solicitat de istituțiile școlare. Materialul video și ghidurile au fost elaborate și produse de Proiectul REPEMOL.

Prezentă la evenimentul de lansare viceministrul educației Elena Cernei a declarat că campania este una importantă și binevenită în școli dar și acasă, ori copii sunt o prioritate a țării. „Ministerul Educației are politici concrete chiar în planul cadru de învățământ general, unde avem diferite discipline de studii și activități extrașcolare în care sunt implicați atât profesorii cât și părinții pentru a instrui corect copii și să prevenim diferite accidente nedorite”, a precizat Elena  Cernei.

Silvia Morgoci, managerul Proiectului REPEMOL, a precizat că acțiunea lansată astăzi reprezintă o continuare a unui șir de activități de prevenire implementate de Proiectul REPEMOL în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, iar acum – și cu Ministerul Educației. ”Este mult mai ușor să previi, decât să tratezi – acesta este un principiu pe care l-am abordat până acum. Scopul principal a fost să ajungem pe cea mai scurtă cale la părinți, să-i informăm și să-i determinăm ca să ia măsuri pentru îndepărtarea pericolelor din locuințe, curți etc. Fiecare categorie de specialiști care are tangență cu familia cu copii de 0-5 ani poate interveni eficient, dacă are și materiale de lucru, și cunoștințe. Mă bucur că am putut pune la dispoziție materiale și experiența noastră pentru ca acest tip de activități să se desfășoare și în grădinițe, și în școli”.

Detalii