Fiecare țară are propriile idei în legătură cu funcționarea sistemului educațional. Iată câteva exemple:
1. Franța
Anul academic începe în septembrie și se termină în iulie. În funcție de materie, lecțiile durează între 55 de minute și două ore. Copiii merg la școală 5 zile pe săptămână, iar miercurea pleacă acasă mai devreme. Au teme și dau examene. Ei au o pauză de masă de două ore, în care se pot întoarce acasă pentru a mânca alături de familie. E strict interzis să folosească telefoanele la școală.
2. Japonia
Anul şcolar este împărţit în trimestre: 1 aprilie-20 iulie, 1 septembrie-26 decembrie şi 7 ianuarie-25 martie. Elevii japonezi au şase săptămâni de vacanţă în timpul verii şi câte două săptămâni în timpul iernii şi al primăverii. La clasele primare lecțiile durează 45 de minute, iar la cele de mijloc și la cele mari durează 50 de minute. Japonezii studiază 6 zile pe săptămână și dau examene de câteva ori pe an. Nu au teme la clasele primare, dar au foarte multe teme în generală și în liceu. Lecțiile încep de la 8.30 și continuă până seara, scrie scoala.elacraciun.
3. Israel
Anul academic începe în septembrie și se termină în iunie. Lecțiile au o durată dublă, de 90 de minute. Se merge la școală șase zile pe săptămână, se dau examene, iar până în clasa a șasea nu există teme. În școlile de nivel intermediar copii sunt separați pe grupe în funcție de realizări și abilități. În funcție de acestea, materiile sunt predate la diferite nivele.
4. China
Anul academic începe în septembrie și se termină în iulie. Lecțiile durează 40 de minute. Se merge la școală 6 zile pe săptămână, se dau examene și teme. Dimineața la școală începe cu ezerciții fizice. Există momente active și în cursul zilei. Poate de aceea uniforma lor este un costum de sport.
5. India
Anul academic începe în iulie și se termină în mai. Lecțiile durează 35 de minute. Se merge la școală 6 zile pe săptămână, se dau examene și teme. Părinții sunt foarte preocupați de rezultatele testelor copiilor, pentru că cei care au o diploma au mai multe șanse de reușită în viață.
6. Australia
Anul academic începe în ianuarie și se termină în decembrie. Lecțiile durează atât cât cred profesorii de cuviință. Se merge la școală 5 zile pe săptămână și, începând cu clasa a treia, se dau examene o dată la doi ani. Clasele au un alt profesor în fiecare an și nici nu sunt constituite mereu din aceiași elevi.
7. Canada
Anul academic începe în septembrie și se termină în iunie. Copiii canadieni merg la școală cinci zile pe săptămână, iar vineri au program scurt. Ei dau teste, iar temele sunt opționale. Lecțiile durează 85 de minute. Ziua începe la 8.15, dar nu e obligatoriu ca toată lumea să ajungă la această oră. Până la 8.45 se discută liber cu profesorii.
7 trăsături DISTINCTIVE ale sistemului EDUCAȚIONAL JAPONEZ care au făcut această națiune să fie INVIDIATĂ de toată LUMEA
Japonezii sunt cunoscuți pentru inteligența, sănătatea și politețea lor. De ce e această națiune unică și diferită de restul lumii? Răspunsul pare a fi sistemul lor de educație incredibil:
1. Manierele înaintea cunoștințelor
În școlile japoneze, elevii nu dau niciun examen până în clasa a patra (cam pe la zece ani), doar mici teste. Copiii sunt învățați să respecte alți oameni și să fie blânzi cu animalele și natura. Învață cum să fie generoși, empatici și să aibă compasiune, dar și importanța autocontrolului și a dreptății.
2. Anul academic începe la 1 aprilie
Prima zi de școală coincide cu unul dintre cele mai frumoase fenomente naturale – vremea înfloririi cireșilor. Anul academic are 3 trimestre: 1 aprilie – 20 iulie, 1 septembrie – 26 decembrie, 7 ianuarie – 25 martie.
3. Cele mai multe școli nu au personal de serviciu. Elevii își curăță școala singuri
În Japonia, elevii trebuie să curețe singuri clasele, cantinele, chiar și toaletele. Asta îi face să-și respecte munca și s-o respecte pe-a altora.
4. În școlile japoneze, prânzul e format dintr-un meniu standard și e mâncat în clasă
Sistemul japonez de educație face tot ce poate pentru a se asigura că elevii au parte de mese sănătoase și echilibrate. Toți elevii mănâncă în clasă, alături de profesor, formându-se astfel relații puternice.
5. Pe lângă materiile tradiționale, elevii japonezi studiază și caligrafie japoneză și poezie
Caligrafia japoneză, Shodo, presupune înmuierea unei pensule de bambus în cerneală și folosirea ei pentru a desena hieroglife pe hârtie de orez. Haiku este o formă simplă de poezie care folosește expresii simple pentru a transmite emoții profunde.
6. Aproape toți elevii trebuie să poarte uniformă
Aproape toate liceele cer elevilor să poarte uniforme. Uniformele tradiționale japoneze presupun un stil militar pentru băieți și unul marinăresc pentru fete. Uniformele îndepărtează barierele sociale și crește sentimentul comunității.
7. Procentajul prezenței în Japonia este de 99.99%
Elevii japonezi nu chiulesc de la cursuri și nici nu întârzie. Ba mai mult decât atât, cam 91% dintre elevii japonezi au declarat că sunt mereu atenți la ceea ce spune profesorul, existând doar mici excepții.