Diplomele de studii, titlurile academice și califăcările vor fi recunoscute și peste hotare. Guvernul a aprobat astăzi Acordul interguvernamental, care va permite inițierea negocierilor cu 23 de țări.

„Statele cu care vor fi duse negocierile au înregistrat progrese esențiale în domeniul învățământului și de regulă, cetățenii Republicii Moldova emigrează în aceste țări. Din acest motiv, este important ca diplomele de studii să fie recunoscute peste hotare”, a declarat ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, după ședința Guvernului.

Ministrul Educației a menționat că și în prezent, în unele state străine diplomele de studii sunt luate în considerare, în cazul în care, absolvenții au făcut studiile de masterat peste hotarele Republicii Moldova.

„Odată ce va fi recunoscută calificarea, competența profesională, diploma sau titlul științific putem vorbi despre angajarea cetățenilor moldoveni în mediul academic din străinătate și participarea la concursuri de angajare”, a subliniat Șleahtițchi.

UNIMEDIA menționează că printre țările cu care va fi negociat Acordul interguvernamental privind recunoașterea diplomelor și califăcărilor se numără: Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Polonia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Finlanda, Cehia, Israel, etc. Sursa UNIMEDIA

 

Diplomele de studii şi titlurile obţinute în R.Moldova vor fi recunoscute în UE

Diplomele, titlurile academice şi calificările obţinute pe teritoriul Republicii Moldova ar putea fi recunoscute în mai multe state. Guvernul a decis iniţierea negocierilor cu 22 de ţări ale Uniunii Europene şi statul Israel.

“Din momentul în care am aprobat acest acord-cadru avem tot temeiul să venim cu propunerile de rigoare la adresa celor 23 de ţări care au fost şi ele aprobate prin anexă. Fiindcă am vorbit şi despre sfera profesională, e vorba şi de angajarea lor în economiile naţionale a acestor ţări”, a declarat ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi.

Actul vizează şi mobilitatea profesională pentru diferite categorii de specialişti din economia naţională. Acordul de recunoaştere a competenţelor academice şi profesionale ar putea să fie încheiat cu Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Bulgaria şi Portugalia. Documentul va intra în vigoare imediat ce vor fi îndeplinite toate condiţiile prevăzute de legislaţia fiecărui stat în parte. Sursa Publika

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *