Doi elevi din clasa a IX-a de la un liceu din capitală, Valeriu Ostalep și Toma Gabriel, au participat la Olimpiada internațională de fizică și astronomie, desfășurată în orașul american Houston.

Tinerii au reprezentat cu demnitate țara noastră și au adus acasă medalia de aur și de argint.

Drumul lung peste ocean și emoțiile mari i-au făcut și mai mîndri de faptul că au reprezentat cu cinste Republica Moldova la Olimpiada internațională.

Valeriu Ostalep, elev în clasa a IX-a, a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională și medalie de argint în Republica Moldova. El și-a descoperit pasiunea pentru astronomie la vîrsta de 8 ani și pentru fizică în clasa a VII-a. A participat la mai multe olimpiade și a obținut medalii de aur și argint. Dar această olimpiadă pentru el a fost cea mai interesantă.

“Pentru mine personal, cel mai interesant lucru este pregătirea, pentru că în momentul în care îți dai seama cum funcționează efectul Doppler și de ce o ambulanță care trece pe lîngă tine își schimbă frecvența din lentă în rapidă, apare un sentiment pe care îl trăiești o singură dată în viață. Pentru mine, este foarte interesant”, a declarat Valeriu Ostalep.

Tinerii s-au pregătit pentru olimpiada internațională trei luni.

Valeriu Ostalep a declarat că nu s-a confruntat cu dificultăți serioase în timpul competiției, dar cel mai dificil a fost să depășească distanța mare pînă în SUA. Cu toate acestea, el este fericit că a avut ocazia să călătorească atît de departe și să reprezinte Moldova.

“Desigur, suntem onorați să fim reprezentanții Moldovei la nivel internațional și sîntem bucuroși că am cunoscut tineri din alte țări”, a declarat Valeriu Ostalep.