Surorile Bologan – Otilia şi Dumitriţa – fac parte dintre puţinii tineri din R. Moldova care au studiat la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume: ambele au făcut masteratul în Drept la Oxford. Au plecat în Marea Britanie după ce au absolvit Universitatea de Stat din Chişinău. Întrucât în aceste zile mulţi dintre absolvenţii de liceu îşi fac planuri de viitor, ne-am gândit că experienţa unui tânăr care a studiat în Occident le-ar fi de un real folos. Aşa a apărut ideea acestui interviu cu Dumitriţa Bologan, care şi-a susţinut masteratul la Oxford în 2011 şi impresiile ei despre această universitate sunt încă proaspete…
– Dragă Dumitriţa, la ce-i poate folosi unui tânăr moldovean un masterat la Oxford în materie de Drept European?
– În primul rând, la schimbarea radicală a opticii asupra a tot ceea ce îl înconjoară. În al doilea rând, la obţinerea unei imagini despre un sistem de tradiţii seculare în domeniul învăţământului. În al treilea rând, la deprinderea unor aptitudini de cercetare, analiză, gândire cu mult diferite de ale noastre. Şi nu în ultimul rând, la înţelegerea funcţionării şi aplicării sistemului de Drept European atât la nivel de instituţii europene, cât şi la nivel de state membre.
– De fapt, ce au însemnat pentru tine studiile în Marea Britanie? Şi, în genere, de ce îşi doreşte lumea atât de mult să ajungă la Oxford?
– Despre Universitatea Oxford se spune că e cea mai veche instituţie de învăţământ din statele vorbitoare de limbă engleză. Tradiţia, convenţionalismele, concentraţia de masă critică începând cu secolul al XIII-lea încoace, precum şi multe alte „ingrediente” au făcut-o să producă elite în toate domeniile, de unde-i provine şi prestigiul. A fost o experienţă care lasă impresii pentru toată viaţa, în care timpul are alte unităţi de măsură şi care se trăieşte extrem de intens. Exigenţele sunt foarte mari, iar condiţiile sunt diferite. Abordarea faţă de studenţi este individualizată, ceea ce presupune o pregătire la nivel din partea acestora.
– Din câte ştiu, şi sora ta mai mare, Otilia, a făcut un masterat la Oxford, tot în Drept. Ai avut un model bun în familie în persoana ei…
– Otilia mi-a fost şi este un model care mă inspiră. De fapt, povestirile ei despre arhitectura oraşului, despre cât de interesanţi sunt profesorii, cât de inteligenţi sunt colegii, de cât timp îţi trebuie pentru a te pregăti pentru un tutorial, cum trebuie să gândeşti şi să argumentezi fiecare raţionament m-au determinat şi pe mine să vreau să învăţ acolo. După ce s-a întors, a predat la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat, şi-a susţinut teza de doctor tot într-un domeniu pe care a început să-l cerceteze la Oxford, acum activează în materie de drepturile omului, are doi copii…
– În ce culori vede R. Moldova un tânăr când se întoarce acasă dintr-o ţară precum Marea Britanie?
– Cromatica e diferită. Depinde de unghi şi de atitudine.
– Vrei să ne spui şi nouă ceva despre metodele de învăţământ practicate la Oxford, despre profesorii tăi de acolo?
Detalii in Timpul