Au succes la învăţătură, dar şi o afacere chiar dacă sunt încă eleve. Câteva adolescente din clasa a 10-a a liceului Ion Creangă din capitală au inventat bretelele care previn scolioza şi alte afecţiuni ale coloanei vertebrale, iar invenţia le-a ajutat să pună pe roate o afacere. Printre primii clienţi a fost Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, David Batson.

“În zona intersecţiei ele au un dispozitiv care vibrează în momentul în care spatele este încovoiat. Spatele se îndreaptă şi el încetează vibraţia”, a declarat Mariam Bazied, elevă la Liceul “Ion Creangă” din Chişinău.

Ideea de a crea bretelele pentru afecţiunile spatelui îi aparţine unei adolescente.

“După ce am avut o intrevenţie chirurgicală, m-am întrebat cum să ajut alţii să ocolească această problemă. Astfel mi-a venit ideea de a crea un produs inovator”, a spus Mariam Bazied, citată de publika.md.

Patru colege de-ale elevei au fost de acord să o susţină pentru a realiza ideea. Fetele frecventează “laboratorul economic” din cadrul programului Junior Achievement, fapt ce le-a ajutat foarte mult în dezvoltarea unei mici afaceri.

“Aceste cursuri de economie sunt opţionale la noi în liceu şi sunt predate de către profesoara noastră Ala Bârlădeanu, deja studiem economia de trei ani. Anul trecut am avut o minifirmă şcolară, iar anul acesta este o companie şcolară. Este ca o adevărată afacere”, a spus Virginia Grama, elevă Liceul “Ion Creangă” din Chişinău.

Tinerele şi-au creat propria societate pe acţiuni, însă nu au reuşit încă să o înregistreze oficial. Ele au scos în vânzare bretelele în cadrul unui târg şcolar.

“Unul dintre cumpărătorul nostru de ieri a fost ambasadorul Marii Britanii din Moldova. La început atenţia asupra bretelelor noastre a fost captată de către soţia sa, care le-a şi probat. Un copil mai mic de asemenea a observat această vibraţie din spate şi a captat atenţia”, a specificat Maria Rodideal, elevă Liceul “Ion Creangă” din Chişinău.

Bretelele dezvoltă un reflex şi ajută muşchii spatelui să recapete forma corectă. Costul unui sot de bretele este de 150-200 de lei.