Guvernul a avizat pozitiv, dar cu unele modificări, propunerea unor deputați de a elimina restricționarea numărului de ori în care un elev poate susține examenul de Bacalureat.

Proiectul de lege al deputaților din grupul Partidului Popular European din Moldova propune ca pe parcursul unui an să fie organizate patru sesiune de Bacalureat: pe lângă sesiunea de bază și cea repetată, Ministerul Edcuației să organizeze altele două suplimentare, care vor fi contra plată, scrie UNIMEDIA.

Guvernul însă propune ca „în decursul unui an vor fi organizate trei sesiuni ale examenului naţional de bacalaureat. Pentru participarea la a 3-a sesiune anuală de bacalaureat, candidatul achită o taxă de examen, în mărimea stabilită de către Guvern”.

Amintim că proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament în februarie curent. Deputații care au venit cu inițiativa au spus că își propun să mărească “șansele absolvenților de liceu să susțină examenul de bacalaureat. Considerăm că termenul de un an de zile până la susținerea repetată este nejustificat, este o perioadă destul de lungă, mulți pleacă peste hotare, mulți ar putea să renunțe la acest examen, și nu ar fi corect dacă 12 ani ai studiat la liceu”.

Conform legislației în vigoare, “un candidat la examenul de bacalaureat poate să se înscrie la acest examen, în mod gratuit, pe parcursul a 3 ani, având la dispoziţie a câte 2 sesiuni anual (sesiunea de bază şi cea suplimentară) sau 6 sesiuni per total. în cazul în care cele 6 sesiuni de examen, asigurate în mod gratuit, nu au fost suficiente pentru promovarea examenului, candidatul are la dispoziţie, opţiunea bacalaureatului în regim de externat, de această dată contra plată”.