Cum a anunţat David Jesse, directorul Consiliilor Americane pentru Învăţămînt Internaţional Moldova, testarea pentru concursul de schimb cultural-educaţional FLEX va începe săptămîna viitoare.  Selectarea în cadrul acestui program presupune o oportunitate unică de a petrece un an academic în SUA pentru finalişti. 

“Dacă sunteţi elev în clasa a 9-a, a 10-a sau a 11-a şi vă interesaţi de SUA, trebuie neapărat să încercaţi!”

Începînd cu 14 septembrie Сomisia de selectare va pleca în 6 Centre de Testare din RM (inclusive mun. Chişinău) pentru prima şi a doua etapă a concursului.

“În present mulţi pot să-şi permită să viziteze SUA, să admire monumente de istorie şi să guste un pic din mîncarea americană , însă veţi cunoaşte America cu ochii de turist,” explică Dl Jesse. “Programul FLEX îi permite elevilor să cunoască Statele Unite din surse directe, mai aprofundat, fiindcă participanţii programului trăiesc în familii gazdă americane şi studiază în şcoli americane un an întreg academic 2010-2011 – gratis!”

În acest an pentru participare vor fi selectaţi aproximativ 45 de finalişti din Moldova . Finaliştilor li se achită călătoria tur-retur de la domiciliul pînă la destinaţia finală din SUA.  Deasemenea li se asigură o bursă şi asigurarea medicală.

“Programul nostru este unic, nu doar prin faptul că sute de tineri află mai multe despre cultura americană şi viaţa lor cotidiană, dar şi prin faptul că familiile gazdă şi comunitatea americană descoperă multe despre cultura moldovenească,” spune Dl Jesse. “În fiecare an familiile gazdă împărtăşesc bucuria de pregătire a bucatelor tradiţionale moldoveneşti şi află despre noi sărbători, ca Mărţisorul.”

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite ale Americii cu scopul de a facilita înţelegerea reciprocă între popoarele din SUA şi Moldova . Programul este finanţat în întregime de către Guvernul SUA şi se află la cea de-a 18-a ediţie, iar coordonarea administrării este desfăşurată de Biroul de relaţii culturale şi educaţionale al Departamentului de Stat al SUA. Testarea în cadrul programului FLEX are loc în Republica Moldova, precum şi în Rusia, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan şi Ucraina.

La concurs pot participa elevii care corespund următoarelor cerinţe:
–         elevii claselor a 9-a, a 10-a şi a 11-a născuţi în perioada 1 ianuarie 1993 – 15 iulie 1995;
–        care studiază engleza;
–         care nu s-au aflat în SUA pe o perioadă mai mare de trei luni în ultimii 5 ani.

“Deasemenea îi invităm pe elevii cu disabilităţi fizice să participe în preselecţie.  Aproximativ 200 de elevi cu disabilităţi au învăţat în SUA pe programul nostru.”

Îi invităm pe toţi candidaţii eligibili să participe la prima etapă, care reprezintă un test de limbă engleză, de 15 minute.  Este necesar să vă prezentaţi cu un document de identitate în original (certificatul de naştere, buletinul de identitate sau paşaportul internaţional) şi o fotografie tip document 4×5, recentă.  Concursul include 3 etape.  Al doilea tur are loc deobicei chiar a doua zi după prima etapă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *