Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) îndeamnă absolvenţii, părinţii şi profesorii acestora să denunţe orice caz de corupţie în perioada desfăşurării examenelor de bacalaureat.


Potrivit CCCEC, cazurile investigate arată că sumele respective sunt plătite pentru un calificativ mai înalt, pentru remunerarea profesorilor, pentru permisiunea de a copia în timpul examenelor, pentru obţinerea anticipată a subiectelor de examen etc.
Angajaţii CCCEC remarcă că o mare parte din sesizările anterioare au fost anonime.
Legislaţia în vigoare stipulează că sesizările anonime nu pot servi temei pentru pornirea urmăririi penale. Însă, în urma controlului efectuat în temeiul acestor plângeri sau denunţuri, organul de urmărire penală se poate autosesiza în vederea urmăririi penale, se spune în comunicat.
CCCEC precizează, însă, că la modul practic este imposibil de a constata cu certitudine dacă se încadrează fapta relatată în noţiunea de act ilegal sau nu, deoarece nu este posibil de a acumula probele necesare fără ajutorul persoanei căreia i s-a cauzat prejudiciu. „În aceste condiţii, în anul trecut, verificarea sesizărilor nu s-a soldat cu intentarea unui număr impunător de cauze penale şi sancţionarea persoanelor vinovate, deoarece acestea au parvenit la centru deja după transmiterea banilor şi finisarea examenelor de bacalaureat”, se mai spune în comunicat.
Sesizările pot fi depuse la adresa CCCEC: mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare, 198; prin e-mail: secretariat@cccec.md sau la telefonul de încredere 257-257. (IPN)

 

{auto}Best adv.xml{/auto}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *