Examenele de bacalaureat vor fi susţinute în anul curent în centre externe şi nu în instituţii de învăţămînt, ca în anul trecut. Ministerul Educaţiei va organiza în acest sens 209 centre de bacalaureat.

Valentina Miron, director al Agenţiei de Evaluare şi Examinare a Ministerului Educaţiei, a relatat pentru agenţie că în sala de susţinere a examenului vor asista ca observatori specialişti ai ministerului, reprezentanţi ai direcţiilor de învăţămînt şi doi profesori de altă disciplină decît cea de examen.
Sursa citată a mai relevat că în anul curent va fi elaborat o singură variantă de test, astfel încît, pentru prima dată, lucrările vor fi personalizate. În colţul de pe foaia de titlu vor fi tipărite numele, prenumele candidatului, centrul de bacalaureat, localitatea centrului de BAC, precum şi codul de bare al candidatului. Acest cod va conţine nu doar informaţia despre candidat, dar şi despre disciplina de examen.
Evaluarea lucrărilor va fi efectuată în centre republicane. Fiecare profesor care va fi antrenat în verificarea lucrărilor va avea un cod intern de bare, care va fi aplicat pe lucrarea candidatului.
Potrivit regulamentului de desfăşurare a examenlor de BAC, elevii care vor lua note insuficiente la sesiunea de bază nu vor putea susţine examenele în sesiunea repetată. De asemenea, cei care nu vor reuşi să ia examenul de bacalaureat vor putea primi, la cerere, o adeverinţă care le va permite continuarea studiilor în şcolile profesionale sau în colegii, cu susţinerea unor diferenţe de programă.
Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în sesiunea 2010, examene de bacalaureat vor susţine în jur de 29 mii de elevi. MOLDPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *