Cine a spus că viața de student la Medicină este ușoară? Rezultatele celor șase ani de eforturi, cursuri, seminare, ore practice, nopți petrecute deasupra cărților se însumează după trecerea ultimei, dar și celei mai dificile etape – examenul de absolvire. Anul acesta, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, examenul de absolvire s-a desfășurat în perioada 1 mai – 12 iunie.

Pe parcursul lunii mai, studenții de la Facultatea de Medicină au susținut prima etapă – teza de licență. Multe dintre lucrările prezentate de tinerii cercetători au fost apreciate cu calificativul „foarte bine”, o parte dintre ele au fost publicate, iar altele au fost recomandate pentru Conferința științifică organizată anual de Zilele Universității.

DSC_4717Proba orală s-a desfășurat în perioada 19-26 mai. În opinia unor studenți, aceasta este cea mai complexă etapă, care presupune interviul în fața unei Comisii de examinatori, din care fac parte sefi de catedre, profesori universitari, medici și alți specialiști. Fiecare bilet destinat mediciniştilor a inclus întrebări din Medicina internă, Chirurgie, Pediatrie, Obstetrică și Ginecologie, dar şi un caz clinic, pentru care aceştia trebuiau să prezinte soluţii.

Ultima etapă – testul grilă a avut loc în data de 12 iunie curent. Pe parcursul a două ore, studenții au răspuns la un test compus din 100 de întrebări, selectate aleatoriu de calculator, dintre care 35% revin specialității Medicină internă, câte 25% – Pediatriei și Chirurgiei și 15% – Obstetricii și Ginecologiei. Probabilitatea ca testele să se repete a fost foarte mică, deoarece în total sunt peste 3 mii de teste la toate disciplinele.

DSC_4809Potrivit conferențiarului universitar Gheorghe Plăcintă, decan al Facultății de Medicină nr. 1, în suplimentul la diplomă, eliberat absolvenților la final, sunt indicate rezultatele și ratingul studentului, care este o temelie bună pentru continuarea instruirii prin rezidențiat.

La Facultatea de Farmacie, tezele de licență au fost susținute tot pe parcursul lunii mai, testul grilă în data de 3 iunie, iar proba orală viitorii farmaciști au trecut-o în perioada 5-7 iunie.

Studenții stomatologi au susținut teza de licență în perioada 15-19 mai, ulterior au trecut testul grilă, iar la final proba orală – 31 mai – 6 iunie.

Veronica Secrier, studentă, anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1, a ieșit binedispusă de la examen, semn că l-a susținut cu brio. Tânăra a declarat că este decisă să profeseze acasă, dar până atunci se pregătește pentru o nouă etapă a instruirii medicale – rezidențiatul, unde, în funcție de locuri, va opta pentru Imagistică.

http://usmf.md/news/examenul-de-absolvire-2017/