„În scurt timp va fi semnat un nou acord de colaborare în domeniul educaţiei între ministerele de ramură ale României şi R. Moldova”, a declarat Traian Băsescu în cadrul vizitei sale la Universitatea de Stat din Cahul. Preşedintele român a mai ţinut o lecţie de europenizare în faţa studenţilor moldoveni, în timpul căreia a enumerat mai multe costuri şi sacrificii aproximative ale Moldovei în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Rectorul Universităţii din Cahul, Andrei Popa, a declarat că totul este pregătit pentru ca extensiile universitare să poată activa din nou în Moldova. Acestea au fost deschide în 1999 şi au încetat să activeze în 2007, din cauza că, odată cu aderarea României la UE, era nevoie de o înţelegere scrisă cu R. Moldova pentru ca extensiile universitare să mai poată funcţiona. Guvernarea comunistă a refuzat încheierea unui Protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Bucureşti, iar studenţii basarabeni nu au mai putut beneficia de locuri în cadrul universităţilor româneşti.
Extensiile universitare româneşti permiteau studenţilor basarabeni să fie bursieri ai statului român, fără a pleca din ţară. Întreg procesul de învăţământ era finanţat de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării de la Bucureşti.
În total, în R. Moldova au existat patru extensii ale instituţiilor de învăţământ superior din România: filiala Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în cadrul Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, filiala Universităţii „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, filiala Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, în cadrul Universităţii de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, din Cahul şi filiala Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), din Bucureşti în cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Sursa: Timpul