Studiile superioare americane rămîn cele mai scump şi mai prestigioase din lume, consideră revista Forbes.
Mai mult de jumătate din lista celor mai scumpe instituţii de învăţămînt superior din lume “au ocupat-o” temeinic universităţile din SUA. Cea mai mare barieră a preţurilor din lume l-a stabilit pentru studenţii săi George Washington University cu costul unui an de studii de 40 mii 437 de dolari pentru anul curent de învăţămînt. Dacă ţinem cont de plata manualelor şi patului la cămin, preţul anului de studii va fi mai mare – aproximativ 53 mii de dolari.


După aceasta pe lista celor mai scumpe instituţii de învăţămînt superior din lume urmează Sarah Lawrence College cu “biletul anual de intrare” de 40 mii 350 dolari pentru studii, iar împreună cu cazarea şi alimentaţia, ceea ce este obligatoriu pentru anul întîi – peste 53 mii de dolari. Anul de studii la Kenyon College costă 40 mii 240 de dolari, la Vassar College – 40 mii 210 dolari, pe locul şase în lista globală a celor mai scumpe universităţi este Bucknell University din America cu costul studiilor de 36 mii 652 de dolari.
Instruirea la cele mai faimoase universităţi americane (Harvard, Stenford sau Columbia) costă peste 35 mii de dolari pe an, dar aceasta este mai puţin decît trebuie plătit cîte odată pentru studii în colegii private mai puţin cunoscute, dar închise, unde costul unui an de studii poate ajunge la 45 mii de dolari.
Printre cele mai scumpe universităţi peste hotarele SUA, după versiunea revistei Forbes, sînt Flanklin College din Elveţia (33 mii 100 doalri pe an), American University of Paris (32 mii 600 dolari), Imperial College of  London (27 mii 800 dolari pe an pentru nerezidenţi), National University of Singapore (24 mii de dolari pe an pentru nerezidenţi) şi Universiuty of Melbourne cu taxa pentru actualul an de studii de 20 mii 200 de dolari pentru străini.
Toate aceste preţuri nu includ costul şederii în ţară, ceea ce, de regulă, dublează suma cheltuielilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *