Copiii care merg la şcolile din Franţa vor trebui să lase acasă telefoanele sau să le ţină închise în timpul orelor. Acest lucru se va întâmpla când va începe noul an şcolar din luna septembrie, transmite RFI.

Parlamentul francez a adoptat luni interzicerea smartphone-urilor în colegii şi licee pentru copiii sub 14-15 ani, printr-un ultim vot în Adunarea Naţională. Iniţiativa privind „încadrarea utilizării telefonului mobil în instituţiile de învăţământ şcolar”, a fost o promisiune de campanie a preşedintelui Emmanuel Macron şi a fost adoptată cu o largă majoritate: un vot „împotrivă” şi 62 „pentru”.

Prin proiectul de lege se va interzice folosirea oricărui obiect conectat – ceas, mobil sau tabletă – în şcoli şi colegii. Vor exista excepţii ”în vederea unui uz pedagogic”, iar acest lucru se va întâmpla la cerinţele fiecărei instituţii prin propriul regulament sau în cazul copiilor cu dizabilităţi, conform PHYS.org.

Dacă tot ce faceți este gunoi, ghiceşte cine vei fi în viitor?

O lege anterioară, adoptată în 2010, a interzis deja folosirea smartphone-urilor în timpul orelor de curs.

Ministrul educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a spus că vechea lege nu a fost aplicată în întregime, iar noul proiect poate „trimite un mesaj către societatea franceză”, dar şi că adoptarea acestuia plasează Franţa „în secolul XXI”.

Aproape nouă din zece adolescenţi francezi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani au un smartphone.