Guvernul Republicii Moldova a alocat suplimentar 200 de burse pentru admiterea în anul de studii 2012-2013 la colegiile şi universităţile care pregătesc specialişti în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). În total, vor fi oferite 1265 de burse finanţate din bugetul de stat pentru studenţii din domeniul IT.

Prim-ministrul Vlad FILAT a declarat că domeniul TIC este o prioritate. “Republica Moldova se confruntă cu o criză a locurilor de muncă. Pe de altă parte, sînt locuri de muncă în industria IT, dar nu sînt angajaţi. Am decis să creştem numărul profesioniştilor IT pentru a atrage noi investiţii în domeniul respectiv şi a oferi tinerilor locuri de muncă bine plătite. Pe lîngă majorarea numărului de burse, urmează să fie îmbunătăţit şi procesul educaţional”, a mai menţionat Prim-ministrul.

De menţionat că sectorul TIC este în topul celor mai dinamice sectoare ale economiei naţionale. Numărul de companii nou-înregistrate în sectorul IT arată o tendinţă continuă de creştere cu 11,9% anual. Cifra de afaceri a celor trei operatori de telefonie mobilă arată o creştere de circa 4,5% în 2011 şi a depăşit cifra de 3,6 miliarde lei. Exporturile de produse software înregistrează o rată de creştere anuală de 49%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *