Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului al României publicat metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de etnie română din Republica Moldova în anul şcolar 2011/2012 în baza suplimentării cifrei de şcolarizare anuale. Potrivit sursei, o nouă perioadă de admitere va avea loc în intervalul 3-10 septembrie.

Descarcă aici detalii.

UNIMEDIA amintește că Guvernul României a anunțat zilele trecute dublarea numărului de burse pentru tinerii din Republica Moldova, acordând suplimentar încă 2850 de locuri pentru învăţământul universitar (cu și fără bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare). Decizia a fost luată la 24 august curent. Astfel, statul român a crescut oferta de burse alocate elevilor şi studenţilor din Republica Moldova, de la 2150, la 5000 de locuri, anunță pagina oficială a executivului român.

Cele 2850 de locuri alocate suplimentar pentru tinerii români din Republica Moldova în învăţământul preuniversitar şi superior de stat, vor fi repartizate după cum urmează:

1) Învăţământ preuniversitar – 550 de locuri
a) fără plata taxelor de şcolarizare, cu bursă – 250 de locuri;
b) fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă – 300 de locuri.

2) Studii universitare de licenţă (anul I) – 1.920 de locuri
a) fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă – 390 de locuri în cadrul extensiunilor universitare ale Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi la Universitatea de „B.P. Haşdeu” din Cahul şi ale Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi la Universitatea „A. Russo” din Bălţi;
b) fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă – 1.530 de locuri, din care 200 de locuri pentru absolvenţi de liceu din România.

3)Studii universitare de masterat – 330 de locuri
a) fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă – 150 de locuri;
b) fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă – 180 de locuri în cadrul extensiunii universitare ale Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi la Universitatea de „B.P. Haşdeu” din Cahul.

4) Studii universitare de doctorat – fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă – 50 locuri.

Amintim că inițial, pentru anul de învățământ 2011-2012, Guvernul României a acordat 2150 de burse pentru studenții din Republica Moldova. Aceștia au putut depune dosarele la consulatele din Chișinău, Bălți și Cahul în perioada 31 iulie – 8 august 2011, iar acum câteva zile au apărut și primele rezultate.

950 de burse au fost acordate pentru elevii moldoveni care îşi doresc să înveţe la liceele de peste Prut, 1.100 burse – pentru studenţi, 300 dintre care sunt pentru studenții basarabeni care au absolvit liceele românești. România a mai oferit 50 de burse pentru studii de masterat, 25 de burse pentru rezidenţiat şi 25 pentru doctorat.

Și în 2010 autoritățile române au suplimentat numărul de burse pentru R. Moldova până la 5000. Acesta este cel mai mare număr de burse acordate de către o țară membră UE unui altui stat care nu face parte din comunitatea europeană.

Sursa: UNIMEDIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *