Ministerul Educaţiei, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Proiectul USAID CEED II au semnat astăzi un memorandum de înţelegere, care va permite ca, începând din anul academic 2012-2013, în mai multe licee din Moldova să fie implementat cursul „Administrarea Calculatoarelor şi Reţelelor”.

IT essentials este un curs al Programului Cisco Networking Academy, care reprezintă o introducere în domeniul tehnologiilor informaţionale. Acesta oferă cunoştinţe fundamentale şi avansate referitoare la calculatoare şi sisteme de operare, dar şi noţiuni de bază în domeniul reţelelor de comunicaţii. Cursul oferă elevilor abilităţi necesare pentru a corespunde cererii crescânde de specialiști IT începători.

Ministrul Educaţiei, Mihail ŞLEAHTIŢCHI, a menţionat că acest curs se integrează perfect în obiectivele Ministerului Educaţiei şi va asigura accesul la educaţie IT de calitate unui număr mare de elevi din toată Moldova.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel FILIP a menţionat că strategia de dezvoltare informaţională, care urmează a fi elaborată, se bazează pe trei piloni: dezvoltarea infrastructurii, a conţinutului şi şcolarizarea utilizatorilor.

Douglas Griffith, director proiect USAID CEEP II, a salutat implementarea cu succes a tehnologiilor informaţionale în domeniul educaţiei. El a menţionat că tehnologiile informaţionale şi ale comunicării joacă un rol important în viaţa socială şi economică, iar utilizarea eficientă reprezintă cheia succesului pentru o dezvoltare durabilă.

Generaţia tânără adoptă tehnologiile informaţionale tot mai uşor, însă necesită un grad mult mai înalt de pregătire pentru a face faţă cerinţelor de dezvoltare a carierei profesionale.

Ministerul Educaţiei urmează să stabilească criteriile de selectare a 40 de licee unde va fi implementat proiectul. De asemenea, 45 de profesori de liceu vor fi instruiţi în cadrul proiectului CEED II pentru a preda noua disciplină şcolară.

Pe parcursul anilor 2009-2011, cu susţinerea proiectului CEED al USAID, cursul ITE a fost oferit elevilor din câteva colegii şi licee din Moldova, în calitate de curs extracurricular, şi s-a dovedit a avea o priză foarte bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *