Avem o mulțime de nopți nedormite. Nopți când suntem atât de îngrijoraţi de ceva care s-a întâmplat în trecut, încât lăsăm să ne dicteze viitorul. Toți am fost acolo la un moment dat. Nu esti singur.

Vorbesc despre acele vremuri când nu putem să scuturăm trecutul. Fie că este ceva mic, ca și cum ai face o primă impresie groaznică sau ceva ce nu ne-am dorit, ceva mare, ca și cum ai fi nevoit să închizi obloanele propriei perspecive. Detaşarea de experiențele negative este dureroasă și, atunci când ne ținem de acea durere, nu putem trece la ceva pozitiv.

De aceea este important să lăsăm să plece și să lasăm trecutul în urmă.

 1. Aflați din trecut, dar nu locuiți acolo.

  Da. Aceste experiențe negative pe care le-ați avut pot fi folosite de fapt pentru învățare și experiențe viitoare – indiferent cât de dureros sunt acestea. Luați-vă puțin timp să reflectați asupra experienței și să căutați modalități prin care vă puteți bucura de drum.

Puteți învăța din experiențele dvs. prin a reflecta asupra acestor câteva întrebări simple:

 • Ce s-a întâmplat de fapt? Răspundeți numai prin confruntarea faptelor.
 • Ce emoții aţi avut şi mai simt? Notaţi-le personal în scris.
 • Cum pot folosi acest lucru pentru a mă face mai puternic, dar şi sentimentele mele?

În viață există doar două tipuri de oameni

După ce răspundeți la aceste întrebări, este timpul să mergeți mai departe. Reflectând asupra trecutului pentru un pic este acceptabil.

 1. Exprima-te.

  Nu ezitați să redaţi durerea pe care o simțiți pe piept. Indiferent dacă vorbește cu persoana care ți-a făcut rău – dezvăluie sau de a scrie. Dr. Edmund Bourne, avertizează că menținerea sentimentelor tale conduce la anxietate, depresie, dureri de cap și hipertensiune arterială.

 2. Opriți-vă.

Redarea rolului victimei este ușoară și, uneori, se simte destul de bină, mai ales în comparație cu acceptarea adevărului. Problema este că învinuirea altora vă împiedică să mergeți înainte.

Vina pe alții dă putere altcuiva și ne face să fim mici. Când dăm vina, intrăm automat în zona negativă. Confindăm pe altcineva sau pe un factor extern pentru că nu am reușit să transformăm viața în propria noastră favoare.

 1. Concentrați-vă pe prezent.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a renunța la trecut este să îmbrățișăm prezentul. În loc să retrăiți trecutul și să vă consumați cu negativitate, păstrați-vă activ și bucurați-vă de momentul actual. Aflați o nouă abilitate. Medita. Exercițiu. Cina cu un prieten. Fă un nou prieten. Indiferent cine este, trăiți doar în acest moment – chiar dacă stați în casă și priviți la nori. Oamenii cugetător sunt mai fericiți, mai exuberantă, mai empatici și mai sigur.

Pentru a obține o stare mai conștientă, fiți conștienți de ceea ce gândiți și simțiți, reduceți conștiința de sine, căutați noi experiențe și acceptați sentimentele și situațiile negative ca fiind doar o parte a vieții.

 1. Deconectați un timp.

Permiteți-vă să vă petreceți ceva timp pentru a vă putea șterge memoria. Nu trebuie să mergeți înapoi. Doar îndepărtați-vă de situație distanțându-vă de oamenii, locurile și lucrurile care vă amintesc de trecut. Practicând modalități de a vă deconecta pentru o vreme vă va oferi șansa de a experimenta ceva pozitiv – chiar dacă aceasta este doar camping într-un tabără din apropiere, fără nici un acces la social media. Când vă întoarceți, veți avea o perspectivă asupra trecutului.

 1. Gândește-te la oamenii din jurul tău.

Urmăriţi lucrurile din jurul tău. Cine este negativ și întotdeauna vă coboară? Cine sunt oamenii asociați cu trecutul pe care încercați să vă îndepărtați? Este posibil să trebuiască să vă îndepărtați de acești indivizi pentru a găsi mai mulți oameni pozitivi care vă fac puternici. Nu fiţi timizi. Ia-te acolo și găsește un nou grup de prieteni și cunoștințe care te pot ajuta să avansezi.

 1. Iartă-i pe cei care te-au nedreptățit – inclusiv pe tine însuți.

Dacă ați fost rănit de cineva, ultimul lucru pe care ați putea dori să-l faceți este să-i iertați. Dar, așa cum spune dr. Wayne Dyer, “Iertarea este esențială pentru creșterea spirituală”. Făceţi un nou acord cu voi, fiind unul bun și generos.

Nimeni nu este perfect și toți greșim. În loc să vă loviți de greșelile din trecut, faceți-vă puțină atenție și concentrați-vă asupra lecțiilor pe care le-ați învățat.

Odată ce ve-ți lăsa mânia și resentimentele, vei putea să mergi mai departe.

 1. Faceți noi amintiri.

În cele din urmă, începeți să faceți noi amintiri pozitive pentru a înlocui amintirile negative din trecut. Petreceți timpul cu oamenii care vă fac fericiți, lucrurile care vă aduc bucurie și în locurile care vă aduc pace. Realizarea noilor amintiri cea mai eficientă metodă ca să blochezi trecutul.

De fapt, oamenii de știință au descoperit că având prea multe amintiri vechi face mai dificilă aducerea de noi amintiri.

Să trăim acum!