Studenţii şi elevii absolvenţi fără îngrijire părintească, din internate, vor beneficia de o indemnizaţie unică de aproximativ 5000 lei. Despre aceasta a comunicat consultantul Direcţiei învăţământ şcolar şi universitar din cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului, Alexandra Zbârnea.Potrivit ei, absolvenţii şcolilor de meserii, precum şi ai instituţiilor de învăţământ superior, vor primi circa 10 mii lei.


„Elevii şi studenţii care nu au îngrijire părintească primesc la începutul anului de studii un ajutor material în valoare de 3000 mii lei pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite şcolare. Comparativ cu anii precedenţi, indemnizaţiile unice şi ajutoarele materiale s-au dublat, deoarece şi necesităţile de întreţinere a copiilor fără sprijin au crescut”, a spus Zbârnea. Totodată, elevii şi studenţii care se află în grija statului vor primi lunar circa 35 lei pentru alimentaţie şi circa 500 lei pentru chirie, dacă nu beneficiază de locuinţe.
„Dacă studenţii orfani nu au bursă lunară, ei vor primi circa 500 lei pentru elaborarea tezelor de licenţă şi peste 130 lei pentru taxa de obţinere a buletinului de identitate”, a precizat consultantul.
În R. Moldova există peste 58 de instituţii rezidenţiale în care studiază mai mult de 8000 de copii fără îngrijire părintească. INFOTAG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *