Se spune că punctualitatea este politețea regilor, semn de mare caracter, așa că este un aspect foarte important în educația copiilor.

Nu întâmplător, consiliile profesorale a două școli din Marea Britanie au luat în luna ianuarie decizia foarte drastică de a-i amenda pe părinții ai căror copii întârzie în mod repetat. Măsura este menită și a stopa absențele pe care le înregistrează, de obicei, elevii din clasele mai mici.

Așa cum se întâmplă peste tot în lume, copiii din clasele primare sunt răsfățați de părinți care le permit să se trezească mai târziu dimineața ceea ce duce inevitabil la întârzieri sau chiar la absentarea de prima oră. Absențele repetate nu sunt însă deloc pe placul cadrelor didactice care în două școli din Marea Britanie au impus amenzi de 60 de lire sterline părinților care își aduc odraselele cu întârziere. Dacă amenda nu este plătită în 21 de zile, se dublează! Cum era de așteptat, măsura a fost extrem de eficientă și foarte puțini copii au mai înregistrat absențe, ceea ce a convins conducerile a peste 500 instituții de învățământ din Regatul Unit să o adopte. Pentru majoritatea, totuși, decizia va intra în vigoare din toamnă, așa că părinții vor avea timp berechet să se obișnuiască cu ideea sau să facă economii…

Autoritățile britanice iau foarte în serios chestiunea educației, după ce statistici alarmante au evidențiat lipsa cronică de personal instruit în mai toate domeniile. Absenteismul de la școală și lipsa de interes pentru studii medii și superioare a devenit chestiune de siguranță națională în Marea Britanie, mai ales că Guvernul conservator al lui David Cameron a încercat mereu să restricționeze accesul forței de muncă străină în țară. Oficialii de la Londra au rezolvat parțial problema absenteismului elevilor cu amenzi de 50 de lire sterline pentru fiecare oră lipsă. În plus, părinților care le permiteau copiilor lor să chiulească li s-au făcut dosare penale care s-au finalizat cu condamnări la muncă în folosul comunității și amenzi „generoase”. De-a lungul timpului aceste măsuri au avut succes. În 2001 se înregistrau la nivel național peste 10.000 de părinți condamnați pentru absențele odraselor, iar în 2012 abia 1.845 de cazuri.