In lume, unul din zece oameni scrie cu mana stanga. Pe vremuri, stangacii reprezentau o minoritate, insa astazi au chiar si o zi dedicata lor. Totusi, in mintea parintilor ramane intrebarea daca al lor copil care scrie cu mana stanga ar trebui corectat.

De-a lungul secolelor cei care scriau cu mana stanga erau considerati “ciudati”, in timp ce ei se credeau speciali. Dintre acesti oameni speciali, care au schimbat insa cursul istoriei ii amintim pe Picasso, Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci sau Einstein.
Mai mult, sapte dintre ultimii presedinti ai Statelor Unite, inclusiv Barack Obama, fac parte din tabara oamenilor care scriu cu mana stanga.
Este interesant de stiut ca termenul “sinistru”, care provine din latinescul “sinister”, inseamna “stang”. Asta in timp ce termenul “dexteritate”, sinonim cu “indemanare”, vine de la cuvantul “dexter” care inseamna “drept”.
Inca din Antichitate, stangacii erau considerati ca fiind persoane negative, de aici si cuvantul “stangacie”, destul de mult implementat in limbajul popular.
Mai mult, in zilele noastre, in multe tari din Asia si Africa este necivilizat sa mananci cu mana stanga.
Psihologii spun ca invatatorii care incearca sa transforme un stangaci intr-un dreptaci fac cea mai mare greseala. Copiii stangaci obligati sa scrie cu mana dreapta pot ajunge sa aiba dificultati de invatare.
“Aduce in viata copilului destul de multa frustrare, complexe, as putea spune si o regresie emotionala. Un complex de comportamente nepotrivite sau neindicate pentru copil”, avertizeaza psihologul Anca Boalca, conform digi24.ro.
“Depinde cum abordezi, pentru ca poti sa il inveti pe copil sa scrie cu mana stanga si sa scrie corect cu mana stanga. Caci asta este important, el sa faca performanta cu abilitatea pe care o are. Pe mana stanga”, subliniaza specialistul.
Din 1992, la data de 13 august este serbata Ziua Internationala a Stangacilor.