Un nou studiu arata ca ora de inceput a zilei este foarte importanta pentru sanatatea mentala a adolescentilor. Cercetatorii au aflat ca adolescentii care incep cursurile la scoala inainte de 08:30 sunt mai expusi riscului de a dezvolta probleme mentale din cauza unei calitati scazute a somnului. In Franta, adolescentii cei mai norocosi incep orele la liceu la 08:40 sau chiar 08:45. Insa unii dintre ei trebuie sa fie in clasa la 08:15 sau 08:00, asa cum se intampla si in Moldova sau Romania. Totusi, multora nu le place sa se trezeasca devreme, iar stiinta pare sa le dea dreptate.

Un studiu efectuat la universitatea din Rochester (SUA) sugereaza de fapt ca adolescentii a caror zi incepe inainte de 08:30 prezinta mai multe riscuri de a dezvolta simptome de anxietate sau chiar depresie. Cercetatorii, care au publicat rezultatele studiului lor in numarul din octombrie al revistei Sleep Health, afirma ca ora de inceput a zilei este foarte importanta pentru sanatatea mentala a adolescentilor si ca acestia nu ar trebui sa inceapa orele inainte de 08:30, informeaza pourquoidocteur.fr, citat de Portal invatamant.

Studiul a fost realizat urmarind obiceiurile de somn ale unui numar de 197 de adolescenti cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani. Timp de o saptamana, impreuna cu parintii lor, ei au completat un chestionar referitor la igiena somnului, ciclul lor circadian, ora la care incep scoala si sanatatea lor mentala, cautand in mod specific simptome de anxietate si depresie.

“Studiul nostru este primul care se intereseaza in mod real de modul in care ora de inceput a scolii afecteaza calitatea somnului, chiar si atunci cand adolescentii fac tot ce trebuie pentru a dormi bine”, a explicat Jack Peltz, psihiatru in cadrul universitatii din Rochester si autor principal al studiului.

Cercetatorii au remarcat astfel ca diferentele sunt clare intre elevii care incep scoala inainte de 08:30 si cei care merg la cursuri dupa aceasta ora, iar acest lucru se produce independent de alti factori.

Impactul orei de inceput a zilei asupra somnului este influentat frecvent de predispozitia adolescentilor de a se culca prea tarziu, noteaza realizatorii studiului. Acest studiu arata insa ca ora de incepe a cursurilor joaca un rol prin ea insasi.