În ultimul timp tot mai mult se vorbește despre importanţa educaţiei pentru a face fată conflictelor. Conflictul este o componentă atât de naturală a vieţii şi a relaţiilor noastre cu ceilalţi, încât, de regulă, de cele mai multe ori nu îl analizăm, nu ne gândim la el sau nu îl studiem.
Totuşi, zi de zi, elevii au parte de conflicte cu ei înşişi, în clasă, în familie şi în societate. Deşi cei mai mulţi oameni privesc conflictul ca pe o forţă negativă şi distructivă, el poate deveni o şansă pentru maturizare şi pentru învăţare. Și în acest caz cadrele didactice conștientizează necesitatea de a le dezvolta elevilor anumite competenţe specifice pentru rezolvarea conflictelor, ca ei să poată analiza diferite situaţii sociale, să poată decide asupra căilor înţelepte de acţiune , ca , într-un final, să devină responsabili pentru consecinţele acţiunilor lor.
Iată doar câteva concluzii ce se desprind în urma Seminarului aplicativ desfășurat în cadrul SP 7 în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, moderatoare, dna Rodica Secară, căreia, și prin această metodă , îi mulțumim pentru buna desfășurare a activității date.