Ieri, la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat Ion Creangă din Chişinău a avut loc un eveniment deosebit, care – aşa cum avea să ne spună decanul facultăţii, Alexandra Barbăneagră – a adunat cei mai buni studenţi. Invitaţi de onoare au fost bunul prieten al lui Grigore Vieru, Spiridon Vangheli şi soţia marelui poet, Raisa Vieru.
Manifestarea a început cu un moment de reculegere în memoria Poetului plecat la Domnul, urmat de un recital literar-muzical.
Declamatorii şi spectatorii au ţinut în mâini lumânări aprinse. Tot aici, a fost organizată expoziţia de carte Grigore Vieru – poet al mamei, patriei şi al limbii române. Scriitorul Spiridon Vangheli a venit cu mai multe amintiri luminoase, vorbindu-le studenţilor despre cele mai dragi versuri ale regretatului poet. Totodată, el a povestit despre faptul cum au lucrat împreună, ani la rând, la pregătirea abecedarului Albinuţa, dar şi prin câte le-a fost dat să treacă în această viaţă. Cu un moment de evocare a fost prezent şi prof. univ., criticul literar Alexandru Burlacu, care a menţionat că Universitatea Ion Creangă este onorată prin faptul că aici au studiat Grigore Vieru, Victor Teleucă, Gheorghe Vodă, Pavel Boţu, Spiridon Vangheli, Ion Hadârcă şi mulţi alţi scriitori de valoare din R. Moldova.
Ziaristul Gheorghe Budeanu a menţionat că bursele Grigore Vieru au fost instituite şi sunt acordate de o bună prietenă a redacţiei TIMPUL – basarabeanca Nina Gorincioi-Cadoppi, stabilită cu traiul de mai mulţi ani în Italia. Ideea i-a venit imediat după ce a aflat despre moartea poetului. Iar duminica trecută, la Biserica Sfântul Isus din Regio-Emilia, tot din iniţiativa Ninei Gorincioi-Cadoppi, românii de pe ambele maluri ale Prutului, care muncesc sau locuiesc în această regiune, au asistat la un parastas în memoria marelui dispărut.
Cele cinci burse Grigore Vieru – fiecare în valoare de 400 lei – au fost înmânate de către fiica Ninei Gorincioi – Laura Manole. Ea a precizat că bursele vor fi acordate lunar, pe data de 16 a fiecărei luni. Asta – pentru că-i ziua în care a fost accidentat Grigore Vieru, dar şi în care a murit mama Ninei Gorincioi, în 1984. Bursele Grigore Vieru au revenit, în urma unui concurs cu foarte mulţi participanţi, lui Alexandru Scripnic, Marianei Zmuncilă, Alexandrei Ciugureanu, Anei Lisnic şi Marianei Bulat. La sfârşitul evenimentului, soţia poetului, Raisa Vieru, i-a transmis doamnei Nina Gorincioi-Cadoppi sincere mulţumiri pentru acest gest creştinesc.
http://www.timpul.md