Gitanjali Rao, o elevă de clasa a şaptea din Colorado, a primit titlul de „cel mai bun om de ştiinţă tânăr” din SUA, pentru realizarea unui dispozitiv compact care detectează plumbul în apa potabilă. Aceasta consideră că invenţia sa este mult mai eficientă şi ieftină decât metodele existente.

Invenţia copilului de 11 ani a fost inspirată de criza apei din Flint, Michigan, unde măsurile de reducere a costurilor au dus la contaminarea apei, scrie Gandul.

Rao a câştigat un premiu de 25.000 dolari pentru invenţia sa, pe care îi va folosi pentru a îmbunătăţi dispozitivul.

„Am citit despre Flint şi am continuat cercetările în decursul anilor. I-am văzut pe părinţii mei cum au testat apa pentru a vedea dacă are plumb şi mi-au dat această idee. Am descoperit că folosirea unor mostre necesită mult timp şi am vrut să schimb asta, nu doar pentru părinţii mei, ci şi pentru cei din Flint”, a spus Rao.

Plumbul nu afectează gustul, mirosul, aspectul apei şi astfel poate fi detectat cu un test. În prezent există două metode pentru a face asta, mostre la domiciliu sau teste de laborator. Acestea sunt însă destul de scumpe şi nu oferă acurateţea necesară.

Rao consideră că produsul ei poate deveni competitiv. „Producţia prototipului costă 20 de dolari. Odată fabricat în serie, produsul va deveni mult mai ieftin”, a spus eleva de 11 ani.

Dispozitivul denumit „Tethys” foloseşte nanotuburi de carbon şi structuri cilindrice microscopice, care au o serie de proprietăţi neobişnuite şi pot fi folosite în mod inovator. Inspirat de un proiect MIT care le foloseşte pentru a detecta gazele periculoase din aer, dispozitivul a fost testat în apă de Rao. „Soluţia mea foloseşte nanotuburi pentru a detecta plumbul din apă mai rapid decât tehnicile actuale. Are un senzor, unde sunt adăugaţi atomi speciali, care reacţionează la plumb”.