Liceul din comuna Băcioi, municipiul Chişinău, va purta numele regretatului poet Grigore Vieru. Potrivit primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, solicitarea a venit anterior din partea administraţiei liceului, încă atunci când poetul era în viaţă, transmite Info-Prim Neo.


Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat luni, 9 februarie, la şedinţa operativă de la Primărie, că în luna decembrie a anului 2008 Grigore Vieru şi-a dat acceptul ca liceul din Băcioi să-i poarte numele.
Întrucât prerogativele în acest sens aparţin Consiliului local din Băcioi, consilierii din comună urmează să definitiveze procedurile formale până la sfârşitul acestei săptămâni. Acţiunea face parte dintr-o serie de evenimente pe care autorităţile municipiului Chişinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova şi familia poetului, urmează să le desfăşoare. Astfel vor fi marcaţi cei 74 de ani pe care Grigore Vieru i-ar fi împlinit sâmbătă, 14 februarie.
Printre evenimentele care vor avea loc se numără şi lansarea, la Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”, a ultimii cărţi a poetului – „Taina care mă apără”, apărută la editura ieşeană „Princeps Edit”. Grigore Vieru însuşi intenţiona să facă acest lucru cu ocazia zilei sale de naştere.
Cartea cuprinde cele mai frumoase poezii scrise de Grigore Vieru de-a lungul anilor, o selecţie de aforisme ”Mişcarea în infinit”, dar şi o serie de articole de critică literară care îl au în prim-plan pe marele poet şi sunt semnate de nume de valoare din întreg spaţiul românesc. Volumul are 750 de pagini şi conţine un itinerar biografic şi bibliografie de poetul Daniel Corbu, o prefaţă de Mihai Cimpoi şi o postfaţă de Theodor Codreanu.
De asemenea, consilierii municipali urmează să aprobe la şedinţa Consiliului municipal Chişinău care este preconizată pentru joi, 12 februarie, un proiect de decizie privind conferirea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Chişinău poetului Grigore Vieru.
Pe parcursul săptămânii în instituţiile de învăţământ preuniversitar din capitală vor avea loc mai multe acţiuni în vederea comemorării poetului, iar în şcoala primară din sectorul Ciocana, care poartă numele lui Grigore Vieru, acestea vor avea un caracter mai deosebit.
Grigore Vieru s-a stins din viaţă la 18 ianuarie, în urma unui accident rutier produs în apropiere de Chişinău.
Info-Prim Neo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *