Ministerul danez al Educației a decis reducerea cu 25% a locurilor din cadrul programelor universitare cu predare în limba engleză dedicate studenților internaționali.
Decizia vine ca urmare a rezultatelor unor studii conduse de minister, conform cărora doar o cincime dintre acești absolvenți rămân să muncească în Danemarca după finalizarea studiilor.
“La sfârșitul lunii martie Ministrul Educației din Danemarca, Soren Pind, a făcut apel către toate instituțiile de învățământ superior care oferă programe cu predare în limba engleză să reducă numărul de locuri alocat studenților internaționali cu 25%. Imediat am fost informați de către universitățile noastre partenere din Danemarca cu privire la programele și numărul de locuri rămase disponibile pentru fiecare domeniu de studiu în parte, pentru potențialii studenți din România”, declară Ana Maria Papp, Manager Dept. Universități în Străinătate, IntegralEdu.
În consecință, unul din patru viitori studenți care și-au planificat să meargă la studii în Danemarca va trebui să se orienteze către alte programe de studiu unde încă mai sunt locuri disponibile sau către universități din alte țări.
“În Danemarca, într-adevăr, studiile sunt gratuite, fiind integral subvenționate de către stat, însă acolo costurile de trai sunt mai mari față de Olanda. Într-un oraș danez mai mic un student va cheltui lunar, cu tot cu plata pentru chirie, în jur de 1000 de euro, în Copenhaga suma putând ajunge și la 1500 de euro. În Olanda în schimb, aceste costuri se situează între 500 și 1000 de euro pe lună, iar o parte din această sumă poate fi acoperită prin surse de finanțare sub formă de împrumuturi. În Olanda există 4 surse de finanțare a costurilor care, în total, nu trebuie să depășească suma de 1 003 de euro. Banii împrumutați se rambursează la doi ani de la terminarea studiilor, pe o perioadă de 35 de ani, numai dacă studentul depășește un prag minim al veniturilor. Pentru anul 2016 pragul a fost de 13 989 de euro/an, iar pentru 2017 de 14 215 de euro/an. 77% dintre studenți au solicitat și beneficiază de aceste finanțări”, declară Ana Maria Papp, citată de Agerpres.