Uităm de bucătăria moldovenească şi optăm pentru bucătăria moleculară. Mai mulţi studenţi de la Facultatea de Tehnologie şi Management în Industria Alimentară a Universităţii Tehnice din Moldova (UTM) au avut ocazia să participe la un seminar-laborator de bucătărie inovativă, unde au preparat trei feluri de bucate – în stil tradiţional şi molecular.

E greu de spus care bucate au fost mai bune. În timp ce bucătăria moldovenească se mandreşte cu gustul şi mirosul de neegalat al preparatelor, bucătăria moleculară păstrează gustul, dar schimbă forma, textura şi culoarea preparatelor. Practic, în bucătăria moleculară bucătarii sunt nişte alchimişti care combină fizica şi chimia cu reţetele clasice.

„Gastronomia este şi o ştiinţă foarte profundă. Aceasta o demonstrează tendinţele noi care au apărut acuma în gastronomie, ca exemplu bucătăria not a not sau living food pe care le reuneşte gastronomia moleculară”, a declarat şefa Departamentului Alimentaţie şi Nutriţie, AURICA CHIRSANOVA.

Radion Vieru este student în anul patru. Tânărul a avut şansa de a face două stagii peste hotare. S-a întors de acolo cu o experienţă bogată, iar acum vede bucătăria moleculară ca pe o tendinţă mondială de a surprinde consumatorii prin ceva inovativ.

„Bucătăria modernă foloseşte tehnici mult mai bine gândite decât bucătăria clasică”, a spus RADION VIERU, student la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Cel care a inventat conceptul de bucătărie moleculară este fizicianul englez de origine maghiară Nicholas Kurti. Bucătăria moleculară schimbă structura alimentelor, având ca ingredient principal azotul lichid şi alte substanţe, iar prepararea bucatelor necesită mai mult timp, dar şi o respectare strictă a proporţiilor.

Dar dacă totul este adăugat la timp, bucătarii de laborator pot obţine caviar cu gust de zmeură sau mentă, gel de şampanie, jeleu de somon, spumă de ţelină şi pudră de îngheţată.

La seminar au participat 18 studenţi de la Universitatea Tehnică a Moldovei care, mai târziu, s-ar putea alătura puţinelor localuri din Chişinău unde se practică gastronomia moleculară.

http://tvrmoldova.md/social/video-mai-multi-studenti-au-participat-la-un-seminar-laborator-de-bucatarie-moleculara/