Un nou sistem de imigrare pentru studenţi a fost lansat în Marea Britanie, în scopul simplificării procedurii de depunere a cererilor. Astfel, de la 1 aprilie curent, studenţii moldoveni care vor să-şi facă studiile în Marea Britanie vor putea să depună formularele de aplicare la viză în cadrul categoriei Tier 4 al noului sistem de puncte îmbunătăţit.

Potrivit anunţului Ambasadei Britanice la Chişinău, în cadrul noului sistem, studenţii vor trebui să demonstreze că au fost acceptaţi de o anumită instituţie de învăţământ, licenţiată de către Agenţia Britanică de Frontieră cu dreptul de a primi studenţii deţinători ai vizelor în categoria Tier 4. Ei vor mai trebui să demonstreze că dispun de mijloace financiare pentru a se întreţine în timpul şederii şi să prezinte detaliile sale biometrice la Ambasada Britanică din Chişinău.

Viza din categoria Tier 4 permite studenţilor străini să se angajeze part-time până la 20 ore lucrătoare pe săptămână în timpul semestrului şi full time în timpul sărbătorilor şi să accepte orice oferte care au legătură directă cu subiectul studiat.

Condiţiile noului sistem prevede că toate instituţiile de învăţământ independente care vor să primească studenţi străini vor avea nevoie de o licenţă. “Acest lucru va ajuta guvernul Marii Britanii să depisteze instituţiile fictive, ceea ce va fi o noutate bună şi pentru studenţii moldoveni, care vor putea fi siguri că şcoala, colegiul sau universitatea la care intenţionează să-şi facă studiile este o instituţie de învăţământ aprobată”, se arată în comunicatul de presă al ambasadei. În acelaşi timp, peste o mie de instituţii din Marea Britanie deja şi-au exprimat dorinţa de a accepta studenţi străini.

Solicitanţii vizelor studenţeşti generale şi a vizelor pentru copiii studenţi în cadrul categoriei Tier 4 vor trebui să depună actele în ţara cetăţenii căreia sunt sau deţin statutul de rezident legal. Acestea sunt: paşaportul valabil, o scrisoare de referinţă din partea instituţiei la care planifică să studieze, dovada disponibilităţii de fonduri, evidenţa acelor calificări care au fost examinate de instituţia de învăţământ în cadrul procesului de admitere şi orice alte documente suplimentare relevante formularului de solicitare a vizei. Studenţii care îşi vor face studiile timp de 6 luni sau mai puţin şi nu planifică să se angajeze sau să-şi extindă şederea în Marea Britanie, pot intra în ţară cu viză studenţească de scurtă şedere. (IPN)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *