Ministerul Educaţiei a făcut publice primele rezultate ale examenelor de bacalaureat. Datele preliminare arată că 58,2% din cei 27.715 absolvenţi înscrişi pentru sesiunea curentă au promovat toate examenele. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la disciplinele Istorie și Chimie. Aproape 2.000 de copii au obţinut o medie la BAC de la 8 la 10. În total, evaluatorii au verificat peste 107 mii de teste individuale. Rezultatele finale ale sesiunii de bacalaureat 2013 vor fi făcute publice după sesiunea suplimentară.

În cazul în care candidaţii nu sunt de acord cu nota obținută la examenul de bacalaureat, ei pot contesta rezultatele la centrul de bacalaureat unde au susținut examenele. Pentru aceasta, ei vor depune o cerere în scris cu indicarea itemilor solicitați pentru reevaluare. Elevii pot solicita reevaluarea unui item sau a mai multor itemi.

Circa 42% din candidaţi nu au promovat unul sau mai multe examene. Aceştia au şansa să se înscrie în sesiunea suplimentară de examene, care va fi organizată în perioada 15-20 iulie 2013. Pentru aceasta, ei vor merge la centrul de bacalaureat şi vor depune o cerere în scris. Lista centrelor va fi anunțată în perioada premergătoare sesiunii suplimentare.

Celor care nu s-au înscris pentru susţinerea examenelor de bacalaureat, care nu au promovat examenele de bacalaureat sau candidaților ale căror lucrări au fost anulate pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea materialelor interzise în sala de examen, Ministerul Educaţiei le oferă mai multe opţiuni.

Lor li se eliberează, la cerere, de către instituţia de învăţămînt în care aceştia şi-au făcut studiile, o adeverinţă care confirmă realizarea programei de liceu. În baza certificatului de absolvire a gimnaziului şi a adeverinţei de realizare a programei de liceu, elevii se pot înscrie la studii în instituțiile de învățămînt secundar profesional și mediu de specialitate (cu susţinerea, obligatorie, a diferenţelor de programă).

Oferta de locuri în instituțiile de învățămînt secundar profesional și mediu de specialitate pentru sesiunea de admitere 2013:

Școli de meserii – 2335 locuri;
Școli profesionale – circa 5000 locuri;
Colegii – circa 2000 locuri.

Pentru mai multe detalii referitoare la sesiunea suplimentară de examene, dar şi alte informaţii utile, accesaţi: http://edu.gov.md/ro/bacalaureat-2013/

La fel urmariti si  Briefing susținut de Maia Sandu privind sesiunea de Bacalaureat 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *