Moldovenii plătesc de două ori mai mult pentru accesul la internet, faţă de alte ţări din Europa şi Asia Centrală (EAC). În acelaşi timp, pentru serviciile de telefonie mobilă, costurile sunt cu 70% mai mult faţă de media pe regiune, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale.

În Moldova accesul la Internet este de peste patru ori mai mic în comparaţie cu cifra medie din regiunea Europei şi Asiei Centrale, iar accesul la telefonul mobil este aproape jumătate din media din regiune.
Experţii Băncii Mondiale spun că aceste cifre fac apel la sporirea concurenţei în sectorul telecomunicaţiilor, atât pentru servicii fixe, cât şi mobile, inclusiv accesul la bandă largă.
Totodată, raportul plasează Moldova printre ţările cu nivel mediu de dezvoltare a utilizării tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, lângă Belarus şi Rusia. De fapt majoritatea ţărilor din regiune s-au bucurat de creşteri excepţionale în piaţa de telefonie mobilă, astfel încât multe ţări au mai mulţi abonaţi decât locuitori.
În Moldova, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă, raportată la o sută de locuitori era de 4,63%, după trimestrul trei. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă, raportată la o sută de locuitori ai republicii, s-a ridicat la 76%.
Basa Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *