mita1Peste 100 de studenţi şi profesori ai Facultăţii de Drept USM vor intra la examene cu insigna “Nu dau/ nu iau mită!”

Aproximativ 100 de studenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Moldova şi circa 10 lectori universitari vor intra mâine, 3 iunie, în sălile de examene, purtând insignele “Nu iau/nu dau mită”. Distribuirea insignelor anticorupţie va avea loc între orele 13.00-14.00, blocul 1 al Facultăţii de Litere (auditoriul 1, et.II).

“EU nu iau mită”, “EU nu dau mită” sunt mesajele campaniei anticorupţie „EU – pentru educaţie prin integritate”, lansată de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (USM) şi Autoguvernarea Studenţilor USM (ASUSM).

Campania are drept scop educarea tinerei generaţii a Republicii Moldova în spiritul intoleranţei faţă de fenomenul copiatului, plagiatului, protecţionismului şi corupţiei. Acum două săptămâni, a fost semnat un acord de colaborare între CNA, USM şi ASUSM – înţelegere ce prevede promovarea culturii de integritate, atît în rindul studenţilor, cît şi a profesorilor.

Amintim că, în cadrul lansării campaniei, Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova Pirkka Tapiola a menţionat că „corupţia, în general, şi în învăţămînt, în special, este o violare a drepturilor omului, iar integritatea personală este singura garanţie a succesului în contextul aderării la valorile europene”. Oficialul european a mai exprimat speranţa că şi alte universităţi vor adera la această campanie.