O şcoală privată cu fonduri anuale de 30 de milioane de dolari a oferit unei clase cu elevi de 16 ani o linie de finanţare de 100.000 de dolari – bani reali – pentru a investi pe bursă, scrie CNN Money.
Ideea pusă în aplicare la şcoala Greenhill, din Texas, îi aparţine lui Clint Golman, care a absolvit liceul în 2012. Clubul de Afaceri, care funcţiona în interiorul şcolii, era obişnuit cu jocurile la bursă, însă plasamentele se făceau cu bani fictivi.
Golman a propus Consiliului de Administraţie al şcolii să finanţeze proiectul din fondul de 30 de milioane de dolari, însă ideea primită iniţial cu entuziasm a fost respinsă ulterior, din prudenţă, notează CNN. Clint Golman a propus apoi înfiinţarea unui fond special, alimentat din banii părinţilor care aveau copii înscrişi în Clubul de Afaceri. Iniţial suma cerută a fost între 30 şi 50 de mii de dolari, însă generozitatea părinţilor a împins linia de finanţare până la 100.000 de dolari.
“Suntem de părere că o investiţie reală oferă o experienţă mult mai bună decât un joc, în ceea ce priveşte riscurile pe care le presupune un plasament”, spune Goldman.
Clubul de afaceri este format din 30 de elevi de 16 ani. Conform proiectului de investiţii, banii vor cumpăra acţiuni la companii cu o cifră de afaceri anuală de cel mult 1 miliard de dolari. Au fost alese şase sectoare de activitate – finanţe, sănătate, utilităţi, industrie, tehnologie şi imobiliare – iar acţiunile unei singure companii nu pot deţine mai mult de 15% din întreg portofoliul de investiţii.
În luna mai au fost făcute primele investiţii, 80.000 de dolari în 10 companii, restul de bani urmând a fi plasat în toamnă, când elevii revin din vacanţa de vară. La jumătatea lunii iunie, portofoliul elevilor înregistrase o pierdere de 2.500 de euro.
Sursa: ZF.ro