Ministerul Educaţiei a înaintat un proiect de lege privind introducerea unei noi specialităţi în instituţiile de învăţământ superior, ciclul I. Este vorba de specialitatea „Chimie biofarmaceutică”, transmite IPN.

Potrivit autorilor proiectului, pe parcursul ultimilor decenii industria farmaceutică a crescut de 3 ori mai repede ca industria chimică în întregime şi de 4-5 ori mai rapid decât industria mondială. Preocuparea pentru remedii destinate prevenirii, ameliorării şi vindecării a sute de boli distincte rămâne una din preocupările primordiale ale chimiei farmaceutice. Drept urmare, se impune necesitatea formării unor specialişti în domeniul chimiei biofarmaceutice, care vor avea posibilităţi de activitate atât în domeniul sintezei dirijate a unor noi medicamente, cât şi în cel al analizei şi implementării procedurilor analitice pentru a asigura puritatea şi calitatea medicamentului.

Pe plan mondial chimia biofarmaceutică ca specialitate în cadrul studiilor la ciclul I, licenţă este implementată în Canada (Universitatea Laval), Rusia (un şir de universităţi), România (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi), Israel ş.a.

Dacă va fi susţinută, se propune ca legea să intre în vigoare la 1 iunie 2014.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *