Un Centru de Bacalaureat din cadrul Liceului teoretic „Elena Alistar” din Chişinău a fost astăzi în vizorul procurorilor şi Centrului Naţional Anticorupţie. Mai multe percheziţii au fost efectuate atât în incinta instituţiei, cât şi la domiciliul unor observatori.

Operaţiunea a avut loc în urma documentării unor informaţii, precum că, observatori din cadrul Comisiei de Bac ar fi promis unor elevi că ar avea influenţă asupra factorilor de decizie ai Centrului şi că le pot facilita susţinerea examenelor prin asigurarea lor cu căşti, prin intermediul cărora le vor fi dictate răspunsurile la teste. Aceiaşi observatori ar fi propus şi o altă metodă de susţinere a examenelor. Ei ar fi recomandat ca o altă persoană competentă să susţină proba în locul elevului, asigurând falsificarea buletinului de identitate a candidatului.

În urma documentării cazului, ofiţerii CNA au stabilit că observatorii ar fi cerut 2700 de euro de la doi elevi (1500 de la un elev şi 1200 de la altul) ca să le asigure susţinerea cu succes a examenelor. Transmiterea banilor a avut loc sub controlul CNA, iar astăzi, la percheziţie, sumele indicate au fost depistate şi ridicate din birourile de serviciu şi domiciliile observatorilor.

În prezent, percheziţiile continuă la domiciliul celor doi observatori, urmând ca aceştia să fie escortaţi la CNA pentru a fi audiaţi în calitate de bănuiţi.

Pe marginea acestui caz a fost iniţiată o cauză penală în temeiul art. 326 Cod penal – traficul de influenţă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă până la 6 ani de închisoare.

Conducerea urmăriri penale este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.