Studenţii români din Republica Moldova, care vin să studieze în ţara vecina, se lovesc de o serie de obstacole înainte, în timpul şi după terminarea studiilor. CRPE a dat publicităţii, azi, un studiu pe această temă intitulat “Bune intenţii şi coşmar democratic. Paradoxul burselor acordate de statul român studenţilor moldoveni”.
Principala concluzie a studiului este că intenţia bună, de asistenţă şi sprijin pentru tinerii din Republica Moldova, concretizată în creşterea numărului de burse acordate anual de statul român este practic subminată de proasta implementare şi gestionarea deficientă.
În mediul universitar, de pildă, în 2011-2012 au fost scoase la concurs 2.580 de burse, iar 36% dintre acestea au rămas neocupate. Potrivit raportului citat, doar 56% dintre studenţii din Republica Moldova, bursieri ai statului român, îşi finalizează studiile cu o diplomă universitară. Restul de 44% fie renunţă la studii, fie sunt exmatriculaţi, fie sunt absolvenţi fără diplomă, fie solicită prelungirea perioadei de studiu sau un transfer la alte universităţi din România.
În acest an universitar, de exemplu, au fost acordate doar 1.594 de burse din cele 2.480 scoase la concurs, potrivit datelor obţinute de la Ministerul Educaţiei şi de la universtăţile în cauză. Dacă în 2008-2009, au fost scoase la concurs 1.277 de burse, după 2009, odată cu schimbarea conducerii politice de la Chişinău, a crescut deschiderea faţă de România şi, implicit, numărul acestor burse sponsorizate de statul român. În anii universitari 2009-2010 şi 2010-2011, 23% dintre studenţii din Republica Moldova, admişi la studii în România, au refuzat de la început bursa şi nu s-au mai prezentat la studii. Care ar fi cauzele acestei situaţii?
Apar apoi dificultăţi în obţinerea vizei, înmatricularea şi obţinerea unui loc în cămin, iar pentru cei din sediunea a doua, toamna, timpul fiind mult prea scurt pentru a reuşi toate acestea în timp util. Dacă rezultatele se afişează în 27 septembrie şi viitorul student trebuie să se prezinte la facultate în 1 octombrie, pentru a confirma locul ocupat, nu va avea timp suficient să obţină viza de studii, a cărei eliberare durează 10 zile. Este un cerc vicios între MAE, MECTS şi universităţi, nerezolvat încă.
Problemele semnalate se referă şi la cazare (există anul acesta 5.000 de buriseri pentru învăţământul preuniveristar, universitar şi postuniversitar), dar sunt doar 2.000 de locuri în cămine, precizau studenţii intervievaţi. iar bursele se acordă de la începutul până la sfârşitul studiilor, tinerii nefiind motivaţi să înveţe pentru a le obţine. Ei primesc 65 de euro pe lună (cei admişi în prima sesiune doar) în universităţi şi 75 euro pe lună pentru studii postuniversitare. În prezent, doar 10% dintre burse se acordă pentru masterat, deşi importanţa acestuia a crescut după aplicarea sistemului Bologna. TV7.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *