Tragerea la răspundere penală a persoanei care săvârşeşte o faptă prevăzută de legea penală, pedepsele aplicate infractorilor şi executarea a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, sunt elemente studiate în cursul celor patru ani de studenţie de către viitorii profesionişti ai Dreptului, pe măsura parcurgerii disciplinelor drept penal, drept procesual penal şi drept execuţional penal.
Aspectele teoretice şi exemplele din practica judiciară discutate la aceste discipline sunt înţelese altfel de către studenţii care participă la un altfel de curs: O zi în penitenciar. Este un proiect care permite viitorului avocat, magistrat, poliţist să înţeleagă lumea penitenciarului, locul în care sunt executate pedepsele privative de libertate.
Este şi experienţa trăită de un grup de studenţi din anii terminali ai Facultăţii de Drept a Universităţii “Danubius”, luni, 26 martie, zi pe care au petrecut-o în Penitenciarul Brăila, parcurgând aproape acelaşi traseu procedural pe care o persoană faţă de care s-a dispus executarea pedepsei privative de libertate a închisorii îl parcurge în practica executării acestei pedepse.
Studenţii au fost transportaţi la locul detenţiei cu maşina penitenciarului, însoţiţi doar de cartea de identitate, de jandarmi şi de personalul penitenciarului Braila. Odată ajunşi la locul de detenţie, studenţii voluntari au trecut prin filtrele specifice unui asemenea loc de executare a pedepsei începând cu percheziţia corporală, consultul medical etc.
În cele câteva ore petrecute în “spatele gratiilor”, studenţii au vizitat camere de detenţie, au interacţionat cu deţinuţi şi au aflat povestea profesiei organelor judiciare care îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul penitenciarului.
Deşi au trăit această experienţă, din fericire, doar la nivel de proiect educativ, studenţii au fost impresionaţi de lumea pe care au descoperit-o în penitenciar, de mirosul specific acestui loc, de calmul aparent al deţinuţilor.
Acum, noţiunile teoretice dezbătute în sala de curs referitoare la scopul legii penale, scopul procesului penal, pedeapsă privativă de liberate, prevenirea săvârşirii altor infracţiuni etc., sunt altfel înţelese de către viitorii jurişti.
Este o experienţă care completează cunoştinţele teoretice şi orele de practică de specialitate petrecute la instanţe, parchete, birouri de avocatura etc. ale viitorului profesionist care va profesa în domeniul juridic.
Facultatea de Drept a Universităţii “Danubius” mulţumeşte domnului Comisar Cristian BURSUC – Director al Penitenciarului Brăila, doamnei Comisar Simona CALU – Dir. Adj., Educaţie şi asistenţă psihosocială şi domnului Didi MILER – fost Director – Reintegrare Socială Penitenciarul Brăila şi domnului Comisar Sef HULUBA Horia – Sef Serviciu Siguranta Detinerii.