Primul roman care studiaza medicina la Cambridge!
Mihai Bica (20 de ani) este absolvent al celui mai bun liceu din ţară, Colegiul Naţional „Sf. Sava“, din Bucureşti, a fost olimpic naţional la biologie şi din clasa a IX-a a visat să studieze la prestigioasa universitate Cambridge, din Marea Britanie.
Trei ani mai târziu, la miezul nopţii, „sărea prin casă de bucurie“ pentru că fusese acceptat, după un examen de specialitate, două interviuri şi Bac-ul britanic luat cu notă maximă la biologie, fiindcă în România nu a putut da examen decât la una din probele cerute, chimia. Acum, Bica este chiar primul român admis la Medicină la Cambridge din istoria universităţii, lucru pe care l-a aflat de la profesorii lui englezi şi de la Societatea Studenţilor Români de acolo.
Se bucură că învaţă la „cea mai bună universitate în ceea ce priveşte domeniul ştiinţelor naturale“, dar spune că încă are nevoie de timp pentru a se adapta la stilul rece al britanicilor, după ce aşteptările ridicate i-au fost demontate încet-încet. Tânărul nu a plecat acolo însă singur: i-a mobilizat din liceu pe alţi doi colegi de clasă să dea admitere la Cambridge, iar aceştia studiază acum Chimia şi Ingineria la aceeaşi universitate.
”Din clasa a IX-a am vrut să intru la Cambridge, dinainte să ştiu că vreau să studiez Medicina. A fost o decizie luată şi pe valul acesta de plecare la studii în străinătate şi am zis că, dacă tot plec, atunci să plec acolo unde cred că pot obţine cea mai bună educaţie. Sigur că şi aura asta a Universităţii Cambridge m-a tentat şi am zis să-mi încerc norocul. De ce Medicină? Nici eu nu am ştiut prea bine, până în clasa a XI-a voiam să dau la Arhitectură şi atunci s-a produs schimbarea spre Medicină, nu ştiu cum…
Ca să testez apele, am luat manualele de biologie de a XI-a, de anatomie şi fiziologie umană, şi i-am zis profesoarei de biologie că vreau să mă duc la Olimpiada Naţională de Biologie. Am început să mă pregătesc, am văzut în primul rând că îmi place şi că am rezultate. Nu am depus foarte mult efort, pur şi simplu am învăţat în plus şi m-am clasat printre primii 10 la Olimpiada Naţională”, spune tanarul, citat de Adevarul.
”În vara lui 2011, în vacanţa dintre a XI-a şi a XII-a, am fost la Ziua porţilor deschise (Open Days) la Cambridge, alături de colegii mei de clasă. Nu am vizitat şi Oxford, am fost subiectivi când ne-am ales Cambridge. În popor se spune că Universitatea Cambridge e mai bună pe Ştiinţe şi Oxford pe Uman. Şi se mai zice despre Cambridge că este un oraş într-o universitate, pe când Oxford este o universitate într-un oraş”, mai spune Mihai Bica.
”Întotdeauna începem la 9 dimineaţa şi avem cursuri până pe la 17, cu pauză de masă la prânz. Medicina este organizată ca la orice facultate din România, adică trei ani preclinic, unde profesorii îţi dau toată informaţia ştiinţifică, şi ultimii trei ani – partea clinică, ceea ce presupune şi experienţă în spital. Aici, în primii doi ani facem ştiinţele preclinice, iar în anul trei ne alegem o materie pe care o aprofundăm, fiindcă după trei ani de facultate îţi dai licenţa. În primul an am studiat anatomie, fiziologie şi biochimie, bine, nu se cheamă aşa, au denumiri mai pompoase. De asemenea, se mai studiază alte două materii care vin în completare, ştiinţe sociale şi statistică medicală. Iar acum, în anul doi, avem patologie, farmacologie, neurobiologie, la care se alătură reproducere umană, iar ca materie la alegere eu am optat pentru studiul despre droguri. La anul, aş vrea să mă specializez pe farmacologie”, povesteste Mihai.
Citeste mai mult: adev.ro/n37rv0
https://www.facebook.com/Admiterea.MD/info/?tab=page_info