Nutriţioniştii vă recomandă să consumaţi acest fruct deoarece curăţă excelent toxinele din organism
şi hidratează pielea.
Pepenele roşu nu ar trebui să vă lipsească de la masă în timpul verii. Este unul dintre cei mai buni detoxifianţi ai organismului. Ca să-şi facă efectul este bine să-l consumaţi pe stomacul gol.
Pepenele roşu spală rinichii, rehidratează organismul, combate celulita, face tenul mai frumos şi mai strălucitor. „Nu ar trebui să-l rataţi în nicio zi pe timpul verii”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie la Institutul de Cercetări Alimentare
din Bucureşti.
Pepenele roşu conţine 95% apă, zaharuri naturale, enzime, acizi organici, antioxidanţi, sodiu, potasiu, fier. „Este un aliment probiotic, un diruetic foarte bun, un stimulator imunitar şi un reglator hormonal excelent”, precizează Mencinicopschi. Dacă veţi consuma pepene pe timp de vară, este posibil ca, la sfârşitul acesteia, să constataţi că aţi mai scăpat de celulită. „Este un fruct care curăţă excelent toxinele din organism, reuşeşte să dreneze limfa şi să combată celulita”, explică specialistul.
Efect anticancerigen
Profesorul Mencinicopschi vă sfătuieşte să mâncaţi pepene pe stomacul gol, fără pâine, sau între mese, în loc de snakcsuri ori chipsuri. Unele studii au arătat că pepenele are efect anticancerigen. „Vă sfătuiesc să-l conservaţi şi pentru iarnă. Din coaja lui, faceţi dulceaţă”, mai spune el.
Pepenele galben are proprietăţi similare, dar este mai greu de digerat. Ideal este să mâncaţi pepenii galbeni doar când sunt foarte copţi.
CUM ALEGEŢI PEPENII
Să pârâie în mână şi să aibă codiţa uscată
Pepenii trebuie să pârâie când îi strângeţi în mână, să aibă codiţa uşor uscată şi să sune înfundat, atunci când îi ciocăniţi. „Asta înseamnă că sunt suficient de copţi”, explică biologul Floarea Burnichi, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru legumicultură Buzău.
Ea vă sfătuieşte să nu alegeţi pepenii supradimensionaţi, pentru că aceştia sunt forţaţi să crească şi pot fi foarte apoşi. „Vă recomand pepenii româneşti Dochiţa, un soi foarte dulce şi foarte gustos”, spune Burnichi.