Astăzi, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri a fost aprobată o Hotărâre de Guvern ce prevede alocarea a 110 milioane de lei pentru renovare capitală a șase școli de circumscripție.

Banii vor fi utilizați pentru efectuarea lucrărilor de reparație exterioară a clădirilor școlilor, schimbarea acoperișului, reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă, canalizare, termoficare etc. Renovările vor avea loc în cadrul Proiectului ”Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), implementat de Ministerul Educației, cu susținerea financiară al Băncii Mondiale.

Instituțiile care vor beneficia de suport sunt

Liceul teoretic ”Lucian Blaga” din orașul Iargara, Leova;
Liceul teoretic ”Vasile Pîrvan” din comuna Gotești, Cantemir;
Liceul teoretic ”Silvian Lucaci” din orașul Costești, Râșcani;
Liceul teoretic ”Mihai Eminescu” din satul Sipoteni, Călărași;
Liceul teoretic ”Meşterul Manole” din satul Sălcuța, Căușeni
Gimnaziul ”Alexandru cel Bun” din comuna Vărzărești, Nisporeni.

Menționăm că Ministerul Educației a demarat deja procedurile de licitații publice privind achiziționarea lucrărilor de reparație capitală a instituțiilor respective.

De asemenea, în anul 2016, la două dintre cele șase școli de circumscripție a fost finalizată prima etapă de renovare. Ministerul Educației a alocat Gimnaziului din Vărzărești 465 mii lei pentru procurarea mobilierului specializat, fiind echipate integral toate sălile de clasă. Ulterior au fost efectuate lucrări de reparație exterioară în sumă de peste 4 mln. lei. La Liceului teoretic ”Meşterul Manole” din satul Sălcuța au fost efectuate lucrări de reparație exterioară în sumă de peste 6 mln.lei. Pe parcursul anului 2017, la aceste două școli au loc lucrări de renovare a interiorului, iar ulterior va fi procurat echipament pentru laboratoare, cantină, sălile de clasă. Lucrări similare vor fi efectuate și pentru celelalte 4 școli de circumscripție.

Proiectul ”Reforma Învățământului în Moldova” este implementat în perioada aprilie 2013 – august 2018 și sprijină Programul de Reforme al Guvernului prin finanțarea activităților de consolidare a calității educației.