Ministerul Tineretului si Sportului al Romaniei are in desfasurare un program prin care 2.000 de tineri din diaspora vor beneficia de locuri gratuite in taberele din Romania, dintre acestea 1.500 fiind dedicate tinerilor moldoveni, a anuntat miercuri ministrul de resort, Monica Iacob Ridzi, citat de Agerpres.


Ministrul Tineretului si Sportului a explicat ca va continua si in acest an programele privind acordarea burselor pentru elevii si studentii moldoveni. Astfel, tinerii moldoveni vor beneficia in anul scolar 2009-2010 de 1.500 de burse pentru invatamantul preuniversitar, 1.137 pentru licenta, 353 pentru masterat, 40 de locuri de doctorat si 137 pentru rezidentiat.

Totodata, Monica Iacob Ridzi a mai spus ca ministerul pe care-l conduce vrea sa atraga 4,7 milioane euro bani europeni pentru proiecte care sa vina in sprijinul tinerilor romani si moldoveni, cum ar fi evenimentele comune, taberele tematice. Ministrul Tineretului si Sportului a tinut sa sublinieze faptul ca va organiza pentru tinerii moldoveni stagii in Parlamentul European. “Am vorbit deja cu mai multi parlamentari europeni in acest sens”, a punctat Ridzi. Potrivit ministrului, tinerii din Republica Moldova vor avea acces la programe precum Comenius sI Erasmus. “Ce se intampla la Chisinau ne arata ca generatia tanara poate schimba lucrurile. Trebuie sa-i ajutam sa creada in sansa lor, intr-un viitor democratic. Trebuie sa fie un semnal pentru autoritatile de la Chisinau, ca elevii si studentii moldoveni care invata aici raman in Romania. Voi fi alaturi de toti tinerii din Romania si Moldova”, a declarat ministrul roman.

In opinia sa, regimul de la Chisinau “si-a dovedit lipsa de viabilitate. Comunismul este un experiment social expirat al istoriei. Am toata intelegerea fata de ceea ce fac tinerii acolo. O dovada a faptului ca este un regim totalitar este si faptul ca autoritatile romane nu sunt lasate sa-si ofere ajutorul”, a incheiat ministrul Tineretului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *