Absolvenţii de licee vor susţine la 2 iunie primul examen de bacalaureat. Este vorba de testul la limba română pentru absolvenţii şcolilor alolingve. Următorul examen, proba la limba de instruire – româna pentru şcolile naţionale şi rusa pentru cele alolingve – va avea loc la la 5 iunie.


Pentru 9 iunie este programat examenul la limba străină studiată, iar pentru 12 iunie – examenul de profil: matematică, geografie, arte sau sport. Examenul la solicitare va fi susţinut la 15 iunie. Ultimul test va fi pe 18 iunie, pentru cei care au studiat găgăuza, bulgara şi ucraineana.
 
Valentina Miron, director-adjunct la Agenţia de evaluare şi examinare din cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineret (MET), a declarat că în această sesiune elevii absolvenţi vor rămâne să susţină examenele în instituţia în care au învăţat. Condiţia este ca acolo să fie cel puţin 25 de absolvenţi. Aceştia vor scrie testele în săli mari precum cele de sport sau pe holuri. Candidaţii nu au voie să aibă asupra lor în timpul examenului aparate care transmit şi recepţionează mesaje.
 
Potrivit Valentinei Miron, deşi s-a propus montarea aparatelor care să bruieze semnalul telefoanelor mobile, această măsură nu poate fi aplicată, întrucât aparatele au o rază de acţiune mare şi acţionează şi asupra aparatelor din afara centrelor de BAC. În acest an, utilizarea atlaselor şcolare în timpul examenului la geografie a fost oficializată. În anii precedenţi această regulă nu era una scrisă, iar acest lucru cauza neînţelegeri. Fiecare atlas va fi verificat la intrarea în sala în care va avea loc examenul, a mai spus Valentina Miron.
 
Elevii care se prezintă la examene fără buletinul de identitate vor avea acces în sala de examen în baza copiei actului, care va fi extras, în caz de necesitate, din arhiva instituţiei. Totuşi, după finalizarea examenului, elevul va fi nevoit să aducă documentul, pentru a confirma comisiei identitatea sa.

Testele vor fi transmise în acest an prin poşta electronică, la care vor avea acces doar preşedinţii centrelor de BAC. Lor le vor fi comunicate parole individuale, care se vor schimba la fiecare examen. Preşedinţii centrelor de bacalaureat vor accesa testele în dimineaţa în care va avea loc testarea, după care vor imprima numărul necesar de teste.

Fiecărui elev îi va fi atribuit un cod de bare, care va fi aplicat în trei locuri. Astfel, lucrarea nu va mai fi semnată, ca în alţi ani, cu numele şi prenumele candidatului. Persoana care a scris testul va fi cunoscută abia după verificarea lucrărilor – în momentul introducerii în calculator a scorului acumulat, indicat pe test.

Încă o noutate o reprezintă faptul că nu se mai permite completarea testului cu o altă culoare decât cea albastră. În anii precedenţi se putea scrie şi cu violet.

Toate rezultatele vor fi făcute publice după ultimul examen. Contestaţiile vor putea fi depuse în decurs de 48 de ore din momentul afişării rezultatelor. Elevii nu-şi vor putea vedea însă lucrările, chiar dacă vor vrea să conteste rezultatul obţinut. Ei vor fi nevoiţi să-şi amintească ce au scris, iar pentru a le fi mai uşor, vor primi un test curat, unde vor putea vedea şi baremul de notare al fiecărui răspuns. Astfel, absolvenţii se vor orienta mai bine şi îşi vor aminti cum au realizat testul.
 
Reprezentantul ministerului Educaţiei a spus că în acest mod, elevii nu vor putea opera modificări în test. Cei interesaţi pot găsi Regulamentul de desfăşurare a examenului de bacalaureat pe site-ul www.edu.md. Aici absolvenţii mai pot găsi orarul examenelor, dar şi modele de teste şi rezolvări ale acestora, pentru a exersa.
 
În R.Moldova aproximativ 32 de mii de absolvenţi, inclusiv din colegii şi universităţi – anul compensator, dar şi de elevii din stânga Nistrului, vor susţine în acest an BAC-ul. În acest scop, în republică vor fi deschise 394 de centre de bacalaureat. În municipiul Chişinău vor susţine bacalaureatul 5620 de elevi, în cele 72 de centre. (IPN)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *