Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Balti are un nou rector, dupa ce Senatul universitar a avut de ales, marti, intre Eugeniu Plohtniuc, doctor in fizica si matematica, si filologul Gheorghe Popa, transmite Agentia DECA-press.

Surse din cadrul Senatului universitatii au comunicat ca Gheorghe Popa a invins detasat. Pentru Popa au votat 32 de membri ai Senatului, iar pentru Eugeniu Plohotniuc – 16.

Candidatura lui Gheorghe Popa urmeaza sa fie aprobata pentru functia de rector de organele de resort guvernamentale. Mandatul de rector este acordat pe un termen de cinci ani.

Doctorul habilitat in filologie si profesorul universitar Gheorghe Popa are 57 de ani. Din 2000, este seful Catedrei de limba romana din cadrul Facultatii de Litere. A publicat doua dictionare, doua monografii, un manual in colaborare si mai bine de 160 de articole stiintifice. A participat la elaborarea „Dictionarului derivativ al limbii romane” (Leipzig, 2000). S-a nascut in satul Butesti, raionul Glodeni.

Conform unor date, alegerile rectorului Universitatii din Balti au fost organizate pentru prima data in ultimii mai bine de doua decenii. Toti acesti ani, functia de rector a fost detinuta de catre regretatul academician Nicolae Filip, care s-a retras din functie la inceputul anului 2007. Autoritatile ii prelungeau mandatul de rector lui Filip fara concurs. De atunci si pana in prezent interimatul este detinut de Eugeniu Plohotniuc.

Cu titulatura initiala de Institut Invatatoresc, actuala Universitate de Stat „Alecu Russo” functioneaza din 1945, fiind una dintre cele mai apreciate institutii universitare din Republica Moldova. http://jurnal.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *